Domowa przyprawa do piernika

Nie wyobrażam sobie Świąt bez piernika i małych, dekorowanych pierniczków. Samo ich wykrawanie i dekorowanie wprawia mnie w błogi, świąteczny nastrój. Zapach przypraw zewsząd wyzierający działa na mnie kojącą. A takie aromaty możemy uzyskać jedynie przygotowując własną mieszanką do piernika. Suma summarum wychodzi taniej, smaczniej i więcej. Pozatym, taka przyprawa, w ozdobnym słoiczku to najlepszy prezent dla kogoś, kto lubi takie smaki. Będąc jakiś czas temu w Toruniu poznałam sekret składników mieszanki i dzisiaj Wam ją prezentuję, całkowicie oryginalną ;-))

przyprawa

Inspiracja: http://www.mojewypieki.com/przepis/domowa-przyprawa-do-piernika

Składniki na 130 g (słoiczek):

  • 50 g kory cynamonu
  • 20 g suszonego imbiru
  • 15 g goździków
  • 10 g wyłuskanych ziaren zielonego kardamonu
  • 10 g gałki muszkatołowej
  • 10 g ziela angielskiego
  • 5 g czarnego pieprzu
  • 5 g gwiazdek anyżu (3 gwiazdki)
  • 5 g ziarenek kolendry

Wykonanie:

Wszystkie składniki albo zemleć w młynku do kawy albo wstępnie potłuc tłuczkiem, a  następnie partiami blendować. Te, które się da, można utrzeć w moździerzu. Przesypać do czystego i suchego pojemnika, wymieszać i szczelnie zamknąć.

Dodawać w proporcjach mniej więcej 4 łyżki na 1 kg mąki. Najlepiej wykorzystać w przeciągu jednego sezonu.

przyprawa

Reklamy

14 thoughts

  1. Piernikiem akurat zajmuje się moja mama (już leżakuje- piernik, nie mama ;), która przygotowuje podobną przyprawę. Eh.. te aromaty świąteczne…

Dodaj komentarz