Tajski bulion

Bardzo aromatyczny rosół na tajską nutę. Pachnący trawą cytrynową, pikantny od papryczki chilli, rozgrzewający od imbiru. Możecie do niego dodać krewetki lub ulubioną rybę, albo po prostu zjeść z kurczakiem. Makaron to także kwestia wyboru, mi najbardziej smakuje z ryżowym. Domowy rosół trochę inaczej :-)

bulion tajski

Składniki na ok. 5 litrów zupy:

  • 4 litry zimnej wody
  • 2 duże kurze nogi (ok. 500 g)
  • 2 duże marchewki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 2 pałki trawy cytrynowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli (czerwona lub zielona)
  • 10 plastrów świeżego imbiru
  • 4 listki laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • kilka kulek czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • pół łyżeczki kozieradki
  • pół łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • pół laski cynamonu
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki soli

Wykonanie:

Kurczaka umyć, włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą i zacząć gotować. W tym czasie obrać marchewkę, selera, czosnek, cebulę. Dodać do wody razem z kawałkiem pora. Trawę cytrynową potłuc tępą stroną noża, dodać razem z chilli. Na końcu dodać wszystkie pozostałe przyprawy. Zagotować na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień i gotować ok. 1,5 godziny (oczywiście im dłużej tym lepiej!).

Podawać z makaronem ryżowym.

Reklamy

9 thoughts

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s