Spaghetti aglio e olio

W nawiązaniu do toskańskiej relacji, przygotowałam najprostszy makaron świata, czyli makaron z czosnkiem i oliwą, bo takie jest dosłowne jego tłumaczenie. Ale jak to we włoskiej kuchni bywa, to co najprostsze, okazuje się najlepsze, najbardziej aromatyczne. Wystarczy zaledwie parę, dobrej jakości składników, aby cieszyć się doskonałym smakiem. Pikantny, wyrazisty, cudowny makaron. Do przygotowania o każdej porze roku. Nie możecie go nie przygotować.

Składniki na 1 porcję:

  • ok. 100 g makaronu spaghetti
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 większy ząbek czosnku
  • ok. 2 cm kawałek ostrej papryczki
  • garstka natki pietruszki
  • 2 łyżki parmezanu lub innego twardego sera typu grana padano, pecorino romano
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Zagotowujemy wodę na makaron. Gdy zaczyna wrzeć, solimy i wrzucamy porcję makaronu. Podczas jego gotowania przygotujemy resztę.

Czosnek obieramy i siekamy razem z papryczką. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy przygotowany czosnek z papryczką. Podsmażamy na małym ogniu, uważając by się nie przypaliło.

Natkę pietruszki również drobno siekamy. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Makaron ugotowany al dente odcedzamy i wrzucamy na patelnię. Całość mieszamy i podsmażamy ok. 1 minuty. Na końcu dodajemy natkę pietruszki i ser. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy od razu.

Reklamy

18 thoughts

  1. Jedno z pierwszych dań jakie zrobiłam mojemu lubemu :) Wtedy nie smakowało mi kompletnie, ale on się zajadał ;) Nie wiem czy to z miłości do mnie czy naprawdę mu smakowało hihi ale muszę powtórzyć to danie :)

    Lubię to

  2. Ach, jakie wykwintne. Zjadłabym z chęcią. Wygląda jak w prawdziwej włoskiej restauracji i to takiej najlepszej. Pychota :) Muszę kiedyś spróbować, bo ja ograniczam się raczej tylko niestety do carbonary i napoli/ bolognese. Pozdrawiam serdecznie.

    Lubię to

  3. Czasem proste przepisy są najlepsze! Pycha! Cudowne zdjęcia!

    PS. Już wiem co dostanie jutro do pracy mój chłopak ;P Dziękuję za inspirację. Myślałam, że nic nie wymyślę z tak niewielu składników w lodówce ;)

    Lubię to

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s