Lubicie kompoty? Takie domowe, w lecie, do obiadu to smak dzieciństwa. Zamiast kupować gotowe syropy „babuni” warto poświęcić dosłownie chwilę, aby ugotować świeży z prawdziwych owoców. Dzisiaj śliwki z korzennymi przyprawami. Obłędnie pyszne!
Składniki na 1 litr kompotu:
- ok. 250 g śliwek (ok. 7 sztuk)
- 3 łyżki cukru
- szczypta cynamonu
- szczypta imbiru
- kilka goździków
- 1 litr wody
Wykonanie:
Śliwki myjemy, usuwamy pestki, wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem i chwilę gotujemy, aż owoce puszczą sok, a cukier się skarmelizuje. Wówczas całość zalewamy litrem wody i przyprawiamy. Zagotowujemy i już :-)
Z chęcią wypiłabym go teraz :)
Kompot ze śliwek-pyszny o tej porze roku i obowiązkowy w moim domu :)