Korzenny kompot ze śliwek

Lubicie kompoty? Takie domowe, w lecie, do obiadu to smak dzieciństwa. Zamiast kupować gotowe syropy „babuni” warto poświęcić dosłownie chwilę, aby ugotować świeży z prawdziwych owoców. Dzisiaj śliwki z korzennymi przyprawami. Obłędnie pyszne!

Składniki na 1 litr kompotu:

  • ok. 250 g śliwek (ok. 7 sztuk)
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta cynamonu
  • szczypta imbiru
  • kilka goździków
  • 1 litr wody

Wykonanie:

Śliwki myjemy, usuwamy pestki, wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem i chwilę gotujemy, aż owoce puszczą sok, a cukier się skarmelizuje. Wówczas całość zalewamy litrem wody i przyprawiamy. Zagotowujemy i już :-)

2 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *