Bakłażan faszerowany mięsem mielonym

Jeżeli nie lubicie zbytniego kombinowania i liczą się dla Was proste połączenia smakowe, proponuję Wam pysznego klasyka, czyli bakłażana zapiekanego z mielonym mięsem. Sycące, aromatyczne danie. Minimum dodatków. Wybierzcie dobrej jakości mięso i korzystajcie póki trwa sezon na najlepsze bakłażany. Bardzo polecam.

Inspiracja: http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/baklazan/baklazan_faszerowany_miesem/przepis.html

Składniki na 2 porcje:

  • 1 duży bakłażan
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego, wołowego lub indyczego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • szczypta cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Bakłażana myjemy i przecinamy wzdłuż na pół. Na każdej połówce wycinamy w miąższu kratkę, smarujemy połową oliwy i mocno solimy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, a następnie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut.

W tym czasie przygotowujemy mięso, wbijamy w nie jajko, przyprawiamy solą pieprzem, cynamonem, gałką i dodajemy połowę bułki tartej.

Upieczonego bakłażana krótko studzimy i wybieramy w niego miąższ, tak aby nie uszkodzić skórki. Miąższ siekamy i dodajemy do farszu. Całość mieszamy i przekładamy do wydrążonych bakłażanów. Posypujemy resztką bułki i oliwy. Pieczemy ok. 40 minut, bez przykrycia.

Podajemy z oliwą z oliwek.

Propozycja bierze udział w akcji —>
Warzywa psiankowate 2014

Reklamy

5 thoughts

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s