Gdy tylko zobaczyłam te okrągłe cukinie w sklepie, od razu wiedziałam, że ich środek wypełni jakiś smakowity farsz. Nadziewane warzywa to przecież obowiązkowe danie lata. Chociaż z reguły stawiam na proste połączenia, tym razem farsz doprawiałam do skutku. Jest słodko słony. Jego podstawę stanowi kuskus i klasyczne bazyliowe pesto. Słodki element stanowią suszone morele i szczypta cynamonu. Całość dosmaczona natką pietruszki i selera, polana dressingiem z oliwy i limonki. Zaskakująco smaczne :-)
Składniki na 1 okrągłą cukinię (2 połówki):
- 1 okrągła cukinia
- ¼ szklanki kaszy kuskus
- garść liści bazylii
- łyżka twardego sera typu parmezan, grana padano, parmigiano reggiano
- łyżka ziaren słonecznika
- 3 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- pół pomidora
- 2 suszone morele
- szczypta cynamonu
- 3 łyżki natki pietruszki
- 3 łyżki natki selera
- sól i pieprz do smaku
Składniki na dressing:
- 3-4 łyżki oliwy
- sok z połówki limonki (lub cytryny)
- szczypta soli
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Cukinię myjemy i przekrawamy na pół, w szerz. Wydrążamy z niej środek, tak aby nie uszkodzić skórki. Miąższ siekamy na drobne kawałki.
Kukus zalewamy wrzącą wodą, tylko do jego wysokości. Przykrywamy talerzykiem i czekamy aż wchłonie płyn.
Składniki na pesto, czyli bazylię, przeciśnięty przez praskę czosnek, słonecznik, ser i oliwę wkładamy do wysokiego naczynia i blendujemy na gładki krem.
Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Morele również kroimy. Obie natki drobno siekamy.
Napęczniały kuskus łączmy z pesto, pomidorem, morelami, natkami. Doprawiamy cynamonem, solą i pieprzem.
Przygotowane cukinie napełniamy farszem. Owijamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku ok. 40 minut. Najlepiej sprawdzając czy skórka cukinii jest już miękka.
W czasie pieczenia przygotowujemy dressing – łączymy oliwę z sokiem i solą.
Cukinię podajemy polane obficie dressingiem.