Cukinie faszerowane

Gdy tylko zobaczyłam te okrągłe cukinie w sklepie, od razu wiedziałam, że ich środek wypełni jakiś smakowity farsz. Nadziewane warzywa to przecież obowiązkowe danie lata. Chociaż z reguły stawiam na proste połączenia, tym razem farsz doprawiałam do skutku. Jest słodko słony. Jego podstawę stanowi kuskus i klasyczne bazyliowe pesto. Słodki element stanowią suszone morele i szczypta cynamonu. Całość dosmaczona natką pietruszki i selera, polana dressingiem z oliwy i limonki. Zaskakująco smaczne :-)

Składniki na 1 okrągłą cukinię (2 połówki):

  •  1 okrągła cukinia
  • ¼ szklanki kaszy kuskus
  • garść liści bazylii
  • łyżka twardego sera typu parmezan, grana padano, parmigiano reggiano
  • łyżka ziaren słonecznika
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • pół pomidora
  • 2 suszone morele
  • szczypta cynamonu
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 3 łyżki natki selera
  • sól i pieprz do smaku

Składniki na dressing:

  • 3-4 łyżki oliwy
  • sok z połówki limonki (lub cytryny)
  • szczypta soli

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.

Cukinię myjemy i przekrawamy na pół, w szerz. Wydrążamy z niej środek, tak aby nie uszkodzić skórki. Miąższ siekamy na drobne kawałki.

Kukus zalewamy wrzącą wodą, tylko do jego wysokości. Przykrywamy talerzykiem i czekamy aż wchłonie płyn.

Składniki na pesto, czyli bazylię, przeciśnięty przez praskę czosnek, słonecznik, ser i oliwę wkładamy do wysokiego naczynia i blendujemy na gładki krem.

Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Morele również kroimy. Obie natki drobno siekamy.

Napęczniały kuskus łączmy z pesto, pomidorem, morelami, natkami. Doprawiamy cynamonem, solą i pieprzem.

Przygotowane cukinie napełniamy farszem. Owijamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku ok. 40 minut. Najlepiej sprawdzając czy skórka cukinii jest już miękka.

W czasie pieczenia przygotowujemy dressing – łączymy oliwę z sokiem i solą.

Cukinię podajemy polane obficie dressingiem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s