Naleśniki owsiane

Naleśniki to jedna z tych potraw, które mogę zrobić zawsze, bo zawsze mam do nich składniki. A nadzienie, co podsunie wyobraźnia i zawartość lodówki ;-) Na słodko, wytrawnie. Nigdy nie dodaję cukru do ciasta, żeby każdy zjadł w takiej wersji, jaka mu odpowiada. Uwielbiam klasyczne naleśniki, ale zdaję sobie sprawę z tego, że są one akurat najmniej wartościowe, dlatego za każdym razem wymyślam, jakby je nieco wzbogacić. Dzisiaj padło na płatki owsiane. Jeżeli macie, możecie użyć mąki owsianej, a jeżeli nie – tak jak ja zblendujcie płatki. Pysznie i zdrowo!

Składniki na ok. 10 naleśników:

  • 2 szklanki płatków owsianych górskich lub błyskawicznych (jeżeli używacie mąki owsianej, dajcie 1,5 szklanki)
  • 150 ml wody gazowanej
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli

Ulubione dodatki – u mnie ser twarogowy z jogurtem greckim z cukrem + jagody

Wykonanie:

Płatki zblendować na mąkę, a przynajmniej najdrobniej jak się da.

Wszystkie składniki wsypujemy, wlewamy do wysokiej miski/garnka i mieszamy łyżką do połączenia składników. Następnie mieszamy mikserem lub trzepaczką ok. 2-3 minut. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na ok. 15 minut.
Patelnię z nieprzywierająca powłoką rozgrzewamy (nie natłuszczamy w żaden sposób, jeżeli dobrze rozgrzejemy patelnię, naleśniki nie przywrą ani się nie spalą) i chochlą nalewamy ciasto. Najlepiej patelnię unieść i lekko przechylić, aby ciasto ładnie rozlało się po całej powierzchni. Smażyć ok. 1-2 minut. Następnie przewracamy naleśnika na drugą stronę, najlepiej łopatką i smażymy jeszcze ok. pół minuty.

Podawać z ulubionymi dodatkami.

propozycja bierze udział w akcji —>
Słodkie jagodowe lato

Reklamy

3 thoughts

Dodaj komentarz