Kurczak po tajsku

Curry robię jak szalona, to jedno z moich ulubionych dań. Ale staram odkrywać się coraz to nowsze połączenia smakowe. Dzisiaj propozycja dla mięsożerców, tajskich mięsożerców ;-)  I jak to po tajsku bywa, szybko, pikantnie i absolutnie pysznie. Z wykorzystaniem sezonowych, polskich warzyw, czyli tak jak lubię! To co, szybki obiad na tygodniu?

Składniki na 2 porcje:

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oleju rzepakowego (lub sezamowego)
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 0,5 łyżeczki cukru trzcinowego
  • szczypta pieprzu
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 4 małe cebulki dymki ze szczypiorkiem (lub 2 większe)
  • papryczka chilli lub chilli w płatkach (ewentualnie w proszku)
  • do podania: ryż jaśminowy lub makaron ryżowy

Wykonanie:

Jeżeli danie chcemy podać z makaronem ryżowym, moczymy go w zimnej wodzie przez 1-2 godziny.

Kurczaka oczyszczamy, myjemy i kroimy w cienkie paseczki. Mieszamy w sosie sojowym i mąką. Odstawiamy.

W tym czasie papryki kroimy w paseczki, dymki w talarki. Czosnek kroimy w drobniutką kostkę.

Sos ostrygowy mieszamy z cukrem i pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego czosnek, chwilkę podsmażamy, a następnie dodajemy pozostałe warzywa. Smażymy ok. 5 minut, ciągle mieszając. Po tym czasie dodajemy zamarynowanego kurczaka i smażymy również ok. 5 minut. Na końcu wlewamy przygotowany sos i przyprawiamy chilli. Całość mieszamy.

Jeżeli danie podajemy z makaronem ryżowym, makaron odsączamy z wody i wrzucamy na patelnię, do pozostałych składników. Smażymy ok. 2 minut, do zmięknięcia makaronu. Jeżeli danie podajemy z ryżem, ryż gotujemy wedle przepisu na opakowaniu i podajemy z kurczakiem już na talerzu.

Gotowe danie posypujemy świeżym szczypiorkiem. Zajadamy!

Reklamy

Dodaj komentarz