Uwielbiam łączyć azjatyckie smaki z polskimi skarbami. I tak właśnie wyczarowałam „pęczotto”, czyli kasze pęczak ugotowaną z dodatkiem mleka kokosowego, z sezonowymi warzywami i azjatyckimi grzybami mun. Pyszna, delikatna mieszanka, lekka i zarazem sycąca. Grzybów jako takich staram się unikać, ponieważ w większości są małowartościowe i ciężkostrawne, ale zupełnie inaczej jest z mun. To bardzo zdrowe, pełne minerałów grzybki. W końcu wywodzą się z Chin, czyli skarbnicy zdrowia. No i do tego młodziutka fasolka szparagowa. Dla mnie to wystarczająca ilość białka, ale jeżeli dla Was to za mało, dodajcie paseczki kurczaka. Zróbcie koniecznie!
Składniki na 4 małe porcje:
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 2 szklanki wody
- szklanka mleka kokosowego
- 3 łyżki masła
- 2 małe cebulki dymki
- pół mniejsze cukinii
- kawałek czerwonej papryki
- kawałek żółtej papryki
- garść fasolki szparagowej (ok. 100 g)
- 20 g suszonych grzybów mun
- sól do smaku
- cienki szczypiorek lub natka pietruszki do podania
Wykonanie:
Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i przykrywamy na ok. 15 minut. Po tym czasie grzyby zdecydowanie napęcznieją. Odsączamy i kroimy na paseczki.
Paprykę również kroimy w paseczki. Cukinię w kostkę. Dymkę w talarki. Fasolce ucinamy końce.
Najpierw gotujemy fasolkę we wrzątku, ok. 10-15 minut.
Następnie na dużej patelni doprowadzamy do wrzenia ok. 3 szklanki wody i wrzucamy na nią paprykę, cukinię i grzyby mun. Gotujemy w taki sposób 10 minut. Odkładamy do miseczki, razem z fasolką.
Na suchej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy pokrojoną dymkę. Chwilkę podsmażamy. Wrzucamy kaszę, mieszamy i zalewamy szklanką wody. Przykrywamy na 3-4 minuty aż kasza wchłonie wodę. Następnie dolewamy kolejną szklankę i ponownie przykrywamy do wchłonięcia. Następnie wlewamy mleko kokosowe i znów czekamy aż całość zgęstnieje. Jeżeli danie planujemy zabrać ze sobą np. do pracy i później je odgrzewać, polecam kaszę gotować nieco krócej, tak aby była lekko twarda. Wówczas po ponownym podgrzaniu stanie się odpowiednio miękka, a nie rozgotowana.
Na końcu dodajemy wszystkie warzywa, dodajemy jeszcze 2 łyżki masła i solimy. Mieszamy i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu. Podajemy posypane szczypiorkiem lub natka pietruszki.