Wytrawne muffinki z żółtym serem

Ciepłe promienie słoneczne i powoli pojawiające się świeże, polskie warzywa skłaniają do jedzenia na świeżym powietrzu, pikników i grillowania. Bardzo lubię ten czas, gdy przebywanie wieczorem na powietrzu nie oznacza 5 grubych swetrów i 10 par skarpetek. W taki czas lubię też przygotowywać różne drobne przekąski, które bez trudu można zabrać do koszyka czy torebki. Takie są właśnie te przepyszne muffinki. Ekspresowe, jak to muffiny, przypominające w smaku pizzę, mięciutkie i puszyste, stwarzające szerokie pole do popisu. U mnie w wersji klasycznej, ale już myślę nad bogatszymi wersjami z szynką, pesto, suszonymi pomidorami.. stwórzcie swoją ulubioną :-)

Inspiracja: http://www.mojewypieki.com/przepis/muffiny-z-zoltym-serem

Składniki na 12 muffinek:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • ulubione przyprawy – bazylia, oregano, zioła prowansalskie, rozmaryn, słodka i ostra papryka, chilli
  •  ¼ szklanki oleju
  • ¾ szklanki jogurtu naturalnego (lub mleka)
  • 2 jajka
  • ok. szklanka startej na średnich oczkach marchewki (1 większa lub 2 mniejsze marchewki)
  • ok. szklanka startego żółtego sera (najlepiej wyrazisty cheddar, ale może być też dobra gouda)

Wykonanie:

Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce. To samo robimy z serem. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę na muffinki smarujemy masłem lub wyścielamy papilotkami (silikonowej nie musimy smarować tłuszczem).
Do jednej miski wsypujemy suche składniki, czyli mąkę, proszek, sól i przyprawy.
Do drugiej miski wlewamy resztę, czyli olej, jogurt, jajka, marchewkę i połowę ilości sera.
Zawartości obu misek mieszamy ze sobą krótko łyżką i przekładamy do przygotowanej formy. Każdą muf finkę posypujemy odrobinę pozostałego sera.
Pieczemy ok. 25-30 minut. Gotowe!

One thought

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *