Szaszłyki z kurczakiem

Niezastąpione na grilla, ale również do przygotowania w piekarniku. Sprawdzą się zarówno na piękne słońce jak i na deszcz ;-) Idealna przekąska na wszelkiego rodzaju spotkania. Można zrobić sporą porcję nie spędzając całego dnia w kuchni. Wystarczy wcześniej przygotować wszystkie składniki, ponadziewać na patyczki i ułożyć na ruszcie. Jeżeli chodzi o dodatki, ogranicza Was tylko wyobraźnia. Warzywa, owoce, pieczarki, mięsa, ryby. Na co tylko macie ochotę. U mnie kurczak faszerowany pesto z suszonych pomidorów, pieczarki, papryka, cebula i chrupiący boczek. Pyszności!

Składniki na ok.  30 szaszłyków:

Składniki na mięso nadziewane pesto:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 3 pomidory suszone
  • 3-4 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • garść świeżych liści bazylii

Wykonanie:

Pomidory, olej i bazylię blendujemy na gładki sos. Mięso myjemy, oczyszczamy, kroimy wzdłuż na mniej-więcej równej grubości sznycle. Lekko rozbijamy je ręką. Na każdy sznycel nakładamy łyżeczkę Pesto i zwijamy w roladkę. Każdą roladkę tniemy w poprzek na mniejsze części.

Dodatki:

  • 1 papryka
  • 15 pieczarek
  • 5 cebul
  • ok. 200 g wędzonego boczku
  • kilka łyżek oliwy
  • sól, pieprz i ulubione przyprawy do smaku

Wykonanie szaszłyków:

Pieczarki i cebulę obieramy. Wszystkie składniki kroimy na mniejsze, dosyć równe części.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Na patyczki do szaszłyków nadziewamy po każdym ze składników po jednym razie, a jeżeli wystarczy miejsca i produktów, więcej. Tak przygotowane szaszłyki smarujemy odrobiną oliwy, posypujemy solą i pieprzem, ewentualnie ulubionymi ziołami. Układamy na ruszcie i pieczemy ok. 15 minut, Gotowe!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s