Niezastąpione na grilla, ale również do przygotowania w piekarniku. Sprawdzą się zarówno na piękne słońce jak i na deszcz ;-) Idealna przekąska na wszelkiego rodzaju spotkania. Można zrobić sporą porcję nie spędzając całego dnia w kuchni. Wystarczy wcześniej przygotować wszystkie składniki, ponadziewać na patyczki i ułożyć na ruszcie. Jeżeli chodzi o dodatki, ogranicza Was tylko wyobraźnia. Warzywa, owoce, pieczarki, mięsa, ryby. Na co tylko macie ochotę. U mnie kurczak faszerowany pesto z suszonych pomidorów, pieczarki, papryka, cebula i chrupiący boczek. Pyszności!
Składniki na ok. 30 szaszłyków:
Składniki na mięso nadziewane pesto:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 3 pomidory suszone
- 3-4 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- garść świeżych liści bazylii
Wykonanie:
Pomidory, olej i bazylię blendujemy na gładki sos. Mięso myjemy, oczyszczamy, kroimy wzdłuż na mniej-więcej równej grubości sznycle. Lekko rozbijamy je ręką. Na każdy sznycel nakładamy łyżeczkę Pesto i zwijamy w roladkę. Każdą roladkę tniemy w poprzek na mniejsze części.
Dodatki:
- 1 papryka
- 15 pieczarek
- 5 cebul
- ok. 200 g wędzonego boczku
- kilka łyżek oliwy
- sól, pieprz i ulubione przyprawy do smaku
Wykonanie szaszłyków:
Pieczarki i cebulę obieramy. Wszystkie składniki kroimy na mniejsze, dosyć równe części.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Na patyczki do szaszłyków nadziewamy po każdym ze składników po jednym razie, a jeżeli wystarczy miejsca i produktów, więcej. Tak przygotowane szaszłyki smarujemy odrobiną oliwy, posypujemy solą i pieprzem, ewentualnie ulubionymi ziołami. Układamy na ruszcie i pieczemy ok. 15 minut, Gotowe!