Lekka zupa z botwinki

Uwielbiam ten czas, gdy na straganach nieśmiało pojawiają się pierwsze świeże warzywa i owoce. Z utęsknieniem wypatruję pachnących słońcem polskich truskawek, kwaśnego rabarbaru, jędrnych szparagów i rzecz jasna, cudownie słodkiej botwinki.  Maj napawa mnie radością i nadzieją na kolejno pojawiające się dobra. Czereśnie, maliny, pomidory, winogrona…
Dzisiaj na rozpoczęcie pachnącego, majowego sezonu, lekka zupa z botwinki. Idealna na coraz cieplejsze dni, pożywna i zdrowa. Jeżeli nie macie ochoty lub czasu na gotowanie bulionu, użyjcie ekologicznej kostki. Zupę możecie też zabielić, dodając do niej szklankę śmietany 12-18 %. Spieszcie się, sezon na botwinkę nie jest długi!

Składniki na ok. 2 litry zupy (średni garnek):

  • 2,5 litra wody
  • 1 udko z kurczaka
  • kilka liści laurowych
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • kilka kulek pieprzu
  • 2 mniejsze marchewki
  • 1 pietruszka
  • pęczek botwinki (najlepiej z buraczkami)
  • sok z połowy cytryny
  • sól do smaku
  • pół pęczka koperku

Do podania:

  • jajko ugotowane na twardo
  • pieczywo

Wykonanie:

Do garnka wlewamy zimną wodę. Kurczaka myjemy, wkładamy do garnka zagotowujemy. Po zagotowaniu wrzucamy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut.
W tym czasie obieramy marchewkę i pietruszkę. Kroimy w kostkę. Botwinkę myjemy i drobno kroimy (ok. 0,5 cm kawałki). Siekamy koperek.
Do bulionu dodajemy marchewkę z pietruszką. Podgotowujemy ok. 15 minut.
Po tym czasie wrzucamy botwinkę i gotujemy ok. 10-15 minut.
Na końcu dodajemy sok z cytryny oraz sól.
Podajemy posypaną koperkiem i ulubionymi dodatkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *