Placuszki jaglane z sokiem pomidorowym to kolejna propozycja na pyszne śniadanie w ramach akcji soku Tymbrak. Tym razem dla tych, którzy wolą wytrawne śniadania. Są sycące, delikatne i mocno pomidorowe. Z topiącą się mozzarellą i świeżą bazylią smakują rewelacyjnie. Przyznaję, że kaszę lepiej jest ugotować wieczorem, ponieważ potrzebuje chwili na porządne zmięknięcie. Ale rano to już naprawdę minut. No to co, kasza na słodko czy słono?
Składniki na 8 placuszków o średnicy ok. 6 cm:
- pół szklanki kaszy jaglanej
- 2 szklanki soku pomidorowego Tymbark 100%
- 1 jajko
- garść świeżej bazylii
- szczypta pieprzu
- 3 łyżki oliwy lub oleju
Do podania:
- plasterki sera mozzarella
- plasterki świeżego pomidora
- kilka listków świeżej bazylii
Wykonanie:
Wieczorem gotujemy kaszę w soku pomidorowym, na wolnym ogniu. Zajmie to ok. 15 minut. Kaszę zostawiamy pod przykryciem na noc.
Rano do wystudzonej kaszy wbijamy jajko. Rwiemy bazylię, dodajemy do masy i przyprawiamy pieprzem. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oliwy (mały ogień). Mieszamy masę, najlepiej ręką, formując kulki wielkości mandarynki. Przygotowane kulki ostrożnie układamy na patelni, spłaszczając je. Placuszki smażymy z dwóch stron po ok. 1-2 minut. Placuszki są delikatne, więc ostrożnie przekładamy je na drugą stronę.
Gotowe podajemy z mozzarellą, pomidorem i bazylią. Smacznego!
Mmmm, bardzo smakowity pomysł. Mam ambitny plan podawać rodzince kaszę jaglaną jak najczęściej, a takie przepisy to coś w sam raz dla mnie :)
Super :))
Zdecydowanie należę do zwolenników wytrawnych śniadań, a w dodatku uwielbiam pomidory, bazylię i mozzarellę, więc ten przepis jest idealny dla mnie :)