Sposób podania tej smakowitej ryby przypomina mi trochę taki domowy fast food, ale w zdecydowanie zdrowszej wersji. Aromatyczna ryba, smażona bez tłuszczu z lekką surówką zapakowane w picie z dodatkiem pieczonych frytek ze słodkich ziemniaków. Cóż za udane połączenie! Jeżeli nie przepadacie za rybą, z powodzeniem możecie zastąpić ją kurczakiem i postępować zgodnie z przepisem. Ja robiłam obie wersje i obie smakowały wyśmienicie.
Danie możecie zrobić tak jak ja, ze wszystkimi dodatkami lub w łatwiejszej wersji podać np. z ryżem.
Moja wersja wymaga dobrej organizacji, coby nie spędzić połowy dnia w kuchni :-) Proponuję rozpocząć od wyrobienia ciasta na chlebki pita. W tym czasie przygotować rybę do zamarynowania, a następnie przygotować frytki, które będą się najdłużej piekły. W czasie pieczenia frytek zrobić surówkę. Uformować chlebki i piec je zaraz po wyciągnięciu frytek (w nagrzanym już piekarniku i blasze). W czasie pieczenia chlebków, krótko smażyć rybę.
Inspiracja: Jamie Oliver
Składniki na 2 porcje ryby po marokańsku:
- Dwa płaty ulubionej ryby (u mnie dorsz, możecie kupić filety bez ości lub płaty, z których trzeba wcześniej usunąć ości; można zastąpić kurczakiem)
- Łyżeczka słodkiej papryki
- Łyżeczka ostrej papryki
- Pół łyżeczki kurkumy
- Pół łyżeczki mielonego imbiru
- Łyżeczka mielonej kolendry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Garstka liści kolendry
- Szczypta soli i pieprzu
Wykonanie ryby po marokańsku:
Mięso myjemy i ewentualnie usuwamy ości. Kroimy w dosyć dużą kostkę. Wrzucamy wszystkie przyprawy wraz z oliwą, porządnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającym dnem i smażymy rybę (bez dodatkowego tłuszczu) ok. 5 minut, co jakiś czas przewracając na drugą stronę.
Składniki na 2 porcje surówki:
- 1 większy pomidor
- 5 cm kawałek ogórka
- pół marchewki
- garść liści kolendry
- 1 łyżka białego octu winnego lub jabłkowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie surówki:
Pomidora i ogórka kroimy w drobną kostkę. Marchewkę kroimy w cieniutkie słupki. Kolendrę siekamy. Całość łączymy ze sobą, podlewając octem i oliwą. Solimy i pieprzymy do smaku.
Składniki na 2 chlebki pita o średnicy ok. 12 cm:
- 3/4 szklanki mąki pszennej (można zastąpić 1/4 otrębami lub mąka pszenną pełnoziarnistą) + garść na podsypanie
- 5 g świeżych drożdży (lub 2 razy mniej suszonych)
- 1/4 szklanki ciepłej wody
- Pół łyżeczki soli
- Pół łyżeczki cukru
- 2 łyżki oliwy lub oleju
Wykonanie:
Zaczynamy od rozczynu. Drożdże rozpuszczamy w wodzie i dodajemy cukier. Mieszamy i dostawiamy na chwilę do rozpoczęcia pracy przez drożdże (muszą się spienić lub zabulgotać). Do mieszaniny dodajemy resztę składników, mieszamy łyżką i odstawiamy do podrośnięcia, przykryte ściereczką. Zajmie to ok. 1 h.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik razem z blachą, na której będziemy piec chlebki do temperatury 200 stopni. Bardzo ważne jest porządne nagrzanie blachy. Dzięki temu pity będą puste w środku.
Po podrośnięciu, ciasto krótko wyrabiamy. Dzielimy na 4 części i każdą rozwałkowujemy na podsypanej mąka stolnicy. Staramy się rozwałkować każdy kawałek na kształt koła (ale nie musi być idealne), na grubość ok. 0,5 cm. Znów przykrywamy placki ściereczką i pozwalamy im podrosnąć, ok. 20-30 min.
Po tym czasie, podrośnięte chlebki układamy na gorącej blasze i pieczemy ok. 10 minut.
Składniki na 2 porcje frytek:
- 2 większe czerwone ziemniaki (bataty)
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- sól i pieprz do smaku (nie polecam żałować)
- wybrane przyprawy, np. ostra papryka, tymianek, rozmaryn
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (grzanie góra-dół). Przygotowujemy blachę do pieczenia.
Ziemniaki porządnie myjemy, oczyszczamy i kroimy w ok. 1 cm paski, jak na tradycyjne frytki. Ziemniaki możecie oczywiście obrać, ale ja tego nie robię (w końcu w skórce najwięcej witamin! ;-). Tak przygotowane frytki polewamy oliwą lub olejem, dodajemy przyprawy i porządnie mieszamy, tak aby każda frytka była obtoczona. Tak przygotowane frytasy umieszczamy na blasze i pieczemy ok. 30 minut, do zrumienienia.
Wykonanie końcowe:
Z chlebków pita robimy kieszonkę, czyli przecinamy je do połowy i wkładamy w nie porcję surówki oraz ryby. Podajemy z frytkami. Gotowe!