Ryba po marokańsku

Sposób podania tej smakowitej ryby przypomina mi trochę taki domowy fast food, ale w zdecydowanie zdrowszej wersji. Aromatyczna ryba, smażona bez tłuszczu z lekką surówką zapakowane w picie z dodatkiem pieczonych frytek ze słodkich ziemniaków. Cóż za udane połączenie! Jeżeli nie przepadacie za rybą, z powodzeniem możecie zastąpić ją kurczakiem i postępować zgodnie z przepisem. Ja robiłam obie wersje i obie smakowały wyśmienicie.

Danie możecie zrobić tak jak ja, ze wszystkimi dodatkami lub w łatwiejszej wersji podać np. z ryżem.

Moja wersja wymaga dobrej organizacji, coby nie spędzić połowy dnia w kuchni :-) Proponuję rozpocząć od wyrobienia ciasta na chlebki pita. W tym czasie przygotować rybę do zamarynowania, a następnie przygotować frytki, które będą się najdłużej piekły. W czasie pieczenia frytek zrobić surówkę. Uformować chlebki i piec je zaraz po wyciągnięciu frytek (w nagrzanym już piekarniku i blasze). W czasie pieczenia chlebków, krótko smażyć rybę.

Inspiracja: Jamie Oliver

Składniki na 2 porcje ryby po marokańsku:

  • Dwa płaty ulubionej ryby (u mnie dorsz, możecie kupić filety bez ości lub płaty, z których trzeba wcześniej usunąć ości; można zastąpić kurczakiem)
  • Łyżeczka słodkiej papryki
  • Łyżeczka ostrej papryki
  • Pół łyżeczki kurkumy
  • Pół łyżeczki mielonego imbiru
  • Łyżeczka mielonej kolendry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Garstka liści kolendry
  • Szczypta soli i pieprzu

Wykonanie ryby po marokańsku:

Mięso myjemy i ewentualnie usuwamy ości. Kroimy w dosyć dużą kostkę. Wrzucamy wszystkie przyprawy wraz z oliwą, porządnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającym dnem i smażymy rybę (bez dodatkowego tłuszczu) ok. 5 minut, co jakiś czas przewracając na drugą stronę.

Składniki na 2 porcje surówki:

  • 1 większy pomidor
  • 5 cm kawałek ogórka
  • pół marchewki
  • garść liści kolendry
  • 1 łyżka białego octu winnego lub jabłkowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie surówki:

Pomidora i ogórka kroimy w drobną kostkę. Marchewkę kroimy w cieniutkie słupki. Kolendrę siekamy. Całość łączymy ze sobą, podlewając octem i oliwą. Solimy i pieprzymy do smaku.

Składniki na 2 chlebki pita o średnicy ok. 12 cm:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej (można zastąpić 1/4 otrębami lub mąka pszenną pełnoziarnistą) + garść na podsypanie
  • 5 g świeżych drożdży (lub 2 razy mniej suszonych)
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • Pół łyżeczki soli
  • Pół łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy lub oleju

Wykonanie:

Zaczynamy od rozczynu. Drożdże rozpuszczamy w wodzie i dodajemy cukier. Mieszamy i dostawiamy na chwilę do rozpoczęcia pracy przez drożdże (muszą się spienić lub zabulgotać). Do mieszaniny dodajemy resztę składników, mieszamy łyżką i odstawiamy do podrośnięcia, przykryte ściereczką. Zajmie to ok. 1 h.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik razem z blachą, na której będziemy piec chlebki do temperatury 200 stopni. Bardzo ważne jest porządne nagrzanie blachy. Dzięki temu pity będą puste w środku.
Po podrośnięciu, ciasto krótko wyrabiamy. Dzielimy na 4 części i każdą rozwałkowujemy na podsypanej mąka stolnicy. Staramy się rozwałkować każdy kawałek na kształt koła (ale nie musi być idealne), na grubość ok. 0,5 cm. Znów przykrywamy placki ściereczką i pozwalamy im podrosnąć, ok. 20-30 min.
Po tym czasie, podrośnięte chlebki układamy na gorącej blasze i pieczemy ok. 10 minut.

Składniki na 2 porcje frytek:

  • 2 większe czerwone ziemniaki (bataty)
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • sól i pieprz do smaku (nie polecam żałować)
  • wybrane przyprawy, np. ostra papryka, tymianek, rozmaryn

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (grzanie góra-dół). Przygotowujemy blachę do pieczenia.
Ziemniaki porządnie myjemy, oczyszczamy i kroimy w ok. 1 cm paski, jak na tradycyjne frytki. Ziemniaki możecie oczywiście obrać, ale ja tego nie robię (w końcu w skórce najwięcej witamin! ;-). Tak przygotowane frytki polewamy oliwą lub olejem, dodajemy przyprawy i porządnie mieszamy, tak aby każda frytka była obtoczona. Tak przygotowane frytasy umieszczamy na blasze i pieczemy ok. 30 minut, do zrumienienia.

Wykonanie końcowe:

Z chlebków pita robimy kieszonkę, czyli przecinamy je do połowy i wkładamy w nie porcję surówki oraz ryby. Podajemy z frytkami. Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *