Krem jaglany z sokiem pomarańczowym, morelami i pistacjami

Nigdy nie wychodzę z domu bez śniadania. I zawsze staram się, aby było ono pyszne i zdrowe, zapewniając mi energię na kilka następnych godzin. Ale spokojnie, nie muszę przez to wstawać o nieludzkiej porze. Wystarczy dobra organizacja, a pełnowartościowe śniadanie przygotowuję w kilka minut. W ramach akcji soku Tymbark, chciałabym Wam przedstawić właśnie kilka takich niebanalnych, ale szybkich i łatwych do zrobienia propozycji śniadaniowych.
Dzisiejsza propozycja wywodzi się z kuchni marokańskiej, przesycona słońcem, kolorem, smakiem, wprawiająca od rana w dobry nastrój (potwierdzone!). Na bazie najzdrowszej z kasz, kaszy jaglanej i aromatycznego soku pomarańczowego Tymbark. W zasadzie każdy składnik tego śniadania jest smakowity i zdrowy zarazem.
Całość można przygotować rano, przed wyjściem do pracy czy szkoły, lub, żeby maksymalnie skrócić czas przygotowań, część sporządzić wieczorem. To co, robimy?

Składniki na 1 porcję o objętości 250 ml:

  • ¼ szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • 3-4 suszone morele
  • pół szklanki soku pomarańczowego Tymbark 100%
  • pół garstki łuskanych pistacji (lub migdałów)
  • 1 łyżeczka miodu
  • pół łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Go garnka wsypujemy kaszę, sól, zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem. Co jakiś czas mieszamy. Kasza ma wchłonąć mleko i zamienić się w krem. Zajmie to ok. 10 minut.
W tym czasie do drugiego garnka wsypujemy posiekane morele, zalewamy sokiem i również gotujemy na małym ogniu. Morele mają nasączyć się sokiem. Zajmie to ok. 5 minut. Po tym czasie miksturę blendujemy na puree.
Podczas gdy w obu garnkach gotują się nam pyszności, na patelnię wsypujemy orzechy lekko je prażąc. Dodajemy do nich łyżkę miodu i mieszamy aż wszystkie orzeszki zostaną oblepione.
Do szklanki lub miseczki wlewamy po kolei jaglany krem, owocowe puree, orzeszki i całość posypujemy cynamonem. Gotowe!

Całość powinna zająć Wam 10 minut. Aby nieco uprościć sobie poranne przygotowania, owocowe puree można przygotować wieczorem, a rano tylko podgrzać.


propozycja bierze udział w akcjach –>
Śniadanie TYMBARK
Lekkie desery bez piekarnika

Reklamy

Dodaj komentarz