Niech najlepszą oceną dla tego dania będzie to, iż musiałam je upiec drugi raz, bo pierwsza partia nie załapała się na sesję fotograficzną. Parząc paluchy, zostały pochłonięte. Drugą partię musiałam robić niemalże w ukryciu, co by się dla Was uchowało. Są boskie. Mięciutkie ciasto z cudownym pesto z suszonymi pomidorami i rukolą. Idealne na śniadanie czy kolację. Na zimno do pracy czy szkoły. Zrobią furorę na każdej imprezie!
Składniki na ciasto na ok. 14 bułeczek:
- 3 szklanki mąki pszennej + trochę do podsypywania
- 25 g drożdży
- ¾ szklanki ciepłej wody
- 100 g masła
- 2 jajka
- łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy do smarowania
Wykonanie ciasta:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy na chwilę (ok. 5 minut, aż zaczną pracować).
Masło roztapiamy na wolnym ogniu. Studzimy.
Do drożdży dodajemy mąkę, jajka i sól. Mieszamy i na końcu dodajemy lekko przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto, formujemy w kulę, przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na 1-1,5 h do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
Składniki na ok. szklankę pesto:
- 3 spore garście rukoli
- 10 suszonych pomidorów
- 6-7 łyżek oleju z suszonych pomidorów
- 4-5 łyżek ziaren słonecznika
- 4-5 łyżek sera typu parmezan, pecorino, grana padano (u mnie hiszpański ser zamorano)
- 2 ząbki czosnku
Wykonanie:
Ziarna słonecznika prażymy chwilę na suchej patelni. Ser ścieramy na tarce (lub po prostu kroimy na mniejsze części). Czosnek obieramy. Wszystkie składniki umieszczamy w misie i blendujemy na gładki krem.
Wykonanie końcowe:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (termoobieg). Blachę do pieczenia smarujemy odrobiną tłuszczu.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy, na podsypanej mąką stolnicy na prostokąt o grubości 0,5 cm. Na dłuższej krawędzi rozprowadzamy równomiernie pesto. Zwijamy ciasto, rozpoczynając od właśnie tej dłuższej krawędzi. Roladę kroimy ostrym nożem na mniejsze części. Układamy roladki na blasze, smarując odrobiną oliwy.
Pieczemy ok 20 minut.