Pesto z suszonych pomidorów i rukoli

Pokazywałam już Wam klasyczne bazyliowe pesto, a teraz czas na pyszne modyfikacje. Ten, kto raz spróbował domowego pesto, nie poprzestanie na jednej kombinacji. A jest ich naprawdę wiele! Dzisiaj proponuję cudowne pesto z aromatycznych suszonych pomidorów i pikantnej rukoli. Błyskawiczny dodatek do makaronu, kaszy czy pieczywa. Spróbujcie koniecznie!

Składniki na ok. szklankę pesto:

  • 3 spore garście rukoli
  • 10 suszonych pomidorów
  • 6-7 łyżek oleju z suszonych pomidorów
  • 4-5 łyżek ziaren słonecznika
  • 4-5 łyżek sera typu parmezan, pecorino, grana padano (u mnie hiszpański ser zamorano)
  • 2 ząbki czosnku

Wykonanie:

Ziarna słonecznika prażymy chwilę na suchej patelni. Ser ścieramy na tarce (lub po prostu kroimy na mniejsze części). Czosnek obieramy. Wszystkie składniki umieszczamy w misie i blendujemy na gładki krem. Gotowe!

Reklamy

2 thoughts

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s