Curry z kurczakiem

Zima to idealna pora na wszelkie rozgrzewające potrawy. Jedną z moich ulubionych jest gęste curry. Robiłam już przepyszne curry z dodatkiem pomidorów i papryki, ale z racji tego, że nie lubię się powtarzać ;-) wyszperałam inny przepis. To curry to jedna z lepszych rzeczy jaką jadłam. Aromatyczne, rozgrzewające do czerwoności, sycące, boskie. Zdjęcie może nie jest powalające, ale uwierzcie mi na słowo, musicie je zrobić! Nie przerażajcie się lista składników, to nadal szybkie i proste danie. Polecam gorąco!

Inspiracja: http://chilitonka.com/2013/09/07/prawdopodobnie-najlepsze-curry-na-swiecie-z-rownie-smacznym-chlebkiem-naan/

Składniki na dwie porcje:

  • jedna większa pierś z kurczaka
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki przyprawy curry (lub pasty)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 cebula (u mnie czerwona)
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki chili w proszku lub w płatkach, można dodać kawałek świeżej papryczki lub zastąpić ostrą papryką
  • łyżeczka świeżego imbiru lub sproszkowanego
  • pół łyżeczki cukru brązowego (lub zwykłego)
  • 3 łyżeczki startej skórki z cytryny lub limonki
  • 3 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Włożyć go do miseczki i zasypać kolejno przyprawa curry, kurkumą, czosnkiem, chili, imbirem, cytryną lub lionką (sok i skórka), sola, pieprzem oraz jedną łyżką oliwy. Wymieszać i pozostawić na chwilę do zamarynowania. W tym czasie obrać cebulę, pokroić w kostkę i zeszklić na 2 łyżkach oliwy. Do zeszklonej cebuli dodać zamarynowanego kurczaka i smażyć przez kilka minut. Dodać cukier. Chwilkę przesmażyć i wlać mleczko kokosowe z jogurtem. Doprowadzić całość do wrzenia i podawać.
Takie curry możemy spałaszować z indyjskimi chlebkami albo z ryżem.

Można wylizać miseczki!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *