Naleśniki owsiane na drożdżach

Naleśniki owsiane odkryłam już jakiś czas temu i zasmakowałam w nich nawet bardziej niż w klasycznych pszennych. Ostatnio jednak przypomniałam sobie moją dawną podróż do Anglii, gdzie zostałam poczęstowana zupełnie innymi naleśnikami niż miałam w zwyczaju jadać. Puszyste, usiane maleńkimi dziurkami, o brązowej barwie. Jak się okazało, placki te nie dość, że były przygotowane na mące owsianej to w dodatku na drożdżach. Były zupełnie różne od naszych rodzimych naleśników, ale nie mniej smaczne! Po latach dowiedziałam się, że przysmak nie jest w zasadzie popularny w całej Anglii, a w regonie Staffordshire, a dokładniej w mieście Stoke-on-Trent, gdzie miałam okazję być. Moi gospodarze chyba nie zdawali sobie sprawy jaką radość sprawili mi ich lokalnym specjałem, bo naleśniki naprawdę utwierdzają mnie w przekonaniu, że kuchnia angielska nie jest taka znowu najgorsza :-) Naleśniki najlepiej zjedzcie z wytrawnymi dodatkami – kiełbaskami, serem żółtym, pieczarkami.

naleśniki owsiane

Składniki na 6 naleśników:

  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka świeżych drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki mąki owsianej lub zmielonych na mąkę płatków owsianych
  • 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

Wykonanie:

Drożdże połącz z ciepłymi płynami, dodaj cukier i sól, a na końcu obie mąki. Wymieszaj łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wymieszaj i rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką. Na gorącą patelnię nakładaj chochlą partie ciasta, rozprowadzaj po całej powierzchni i smaż po kilka minut z każdej strony. Naleśniki pokryją się mnóstwem małych dziurek.

Usmażone naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami. Najlepiej smakują na słono – z szynką, serem, pieczarkami.

6 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *