Kofty z migdałami

Kofty czy też kefty wywodzą się z kuchni arabskiej i są odpowiednikiem naszych rodzimych pulpecików lub klopsików. Różnią się jednak zdecydowanie doprawieniem – aromatyczny kumin, kolendra, cynamon i oczywiście chilli. Dodatek prażonych migdałów nadaje koftom chrupiącego akcentu i delikatnej orzechowej słodyczy. Kulki najlepiej jeść na ciepło podane z arabską pitą i sosami, ale dobrze smakują również na zimno jako ciekawa przekąska.

kofty z migdałami

Składniki na 10 koft:

  • 250 g mięsa wołowego mielonego
  • garść prażonych migdałów w płatkach, lekko utłuczonych w moździerzu
  • 1 mała cebula
  • 1 spory ząbek czosnku
  • pół łyżeczki chilli w proszku
  • pół łyżeczki kuminu zmielonego
  • pół łyżeczki zmielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oleju

Wykonanie:

Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj. Mięso wymieszaj ze wszystkimi dodatkami prócz oleju. Z gotowej masy wyrób kulki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzej porządnie olej i smaż kofty na dosyć dużym ogniu kilka minut. Mają się ładnie zrumienić, ale w środku pozostać soczyste. Jeżeli lubicie dobrze wypieczone mięso, możecie je dodatkowo włożyć na kilka minut do gorącego pieca.

Podawaj z arabską pitą, sosami, sałatką.

Reklamy

6 thoughts

Dodaj komentarz