Ciasteczka półfrancuskie z kremem z orzechów laskowych i powidłem śliwkowym

Jesień, a jak jesień to obowiązkowe pieczenie ciasteczek. To jedna z najprzyjemniejszych rzeczy, kiedy za oknem szaro i pada deszcz. Przyjemne ciepło piekarnika i wydobywający się słodki zapach to kwintesencja jesienno-zimowych dni i swego rodzaju lek na całe zło.

Półfrancuskie ciasteczka to jedne z moich ulubionych. Przełożone aromatycznym kremem na bazie laskowych orzechów i dla przełamania, kwaskowatymi powidłami ze śliwek. Kruche, maślane, obłędnie smaczne. Zobaczcie też wersję migdałowo-różaną, równie doskonała.

170106_DSC2022-1.jpg

Składniki na ok. 22 ciastka:

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 1 opakowanie cukru z wanilią (ok. 2 łyżki)
  • 2 żółtka (białko zachowaj)
  • szczypta soli

Składniki na masę:

  • 1 szklanka mielonych orzechów laskowych bez skórki – można kupić gotowe lub orzechy w całości podpiec w piekarniku lub na patelni, pozbyć się skórki i zmielić w mocnym malakserze
  • 1/4 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki spirytusu

Dodatkowo:

  • pół słoika gęstych powideł śliwkowych
  • 2 białka
  • 2 łyżki cukru kryształu

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Wszystkie składniki na ciasto zagnieć szybko ze sobą, a następnie rozwałkuj na dosyć cienki placek (ok. 3 mm grubości). Za pomocą szklanki wycinaj kółka, a w dalszej kolejności z połowy kółek wytnij dodatkowo w środku dowolny kształt – ja wycięłam małą foremką gwiazdki, ale możesz również wyciąć za pomocą kieliszka małe kółeczka.

Ciastka z dziurką posmaruj roztrzepanymi białkami i posyp cukrem. Ciastek bez dziurki nie smaruj.

Tak przygotowane ciasteczka piecz ok. 12-15 minut. Wystudź.

Przygotuj krem. Zagotuj mleko z cukrem i gorącym zalej mielone orzechy. Wymieszaj i pozostaw do całkowitego ostudzenia.

Masło utrzyj na niemal biały puch, a następnie dodawaj partiami ostudzoną orzechową masę. Po każdej partii dobrze zmiksuj. Na końcu dopraw spirytusem, wymieszaj.

Ostudzone ciastka bez dziurki smaruj cienką warstwą powideł, a następnie warstwą masy orzechowej. Przykrywaj ciastkiem z dziurką i lekko dociśnij.

Ciastka prawie zupełnie nie miękną od masy, więc można je przygotować wcześniej. Przechowuj do kilku dni.

2 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *