Oliwki marynowane z krowim serem i włoskimi orzechami

Marynowane oliwki to podstawa hiszpańskich tapas. Dodatków może być oczywiście bez liku. W najprostszej wersji lubię dodać do nich po prostu czosnek i ostrą papryczkę. Odrobina oliwy i przekąska gotowa. Poniższa propozycja to idealny balans między kwaskowatymi oliwkami, słodko-gorzkimi orzechami i miękkim, delikatnym serem. Dodajcie swoje ulubione zioła, ja postawiłam na natkę pietruszki i tymianek. Do tego rzecz jasna oliwa i czosnek na pokręcenie smaku. Takie oliwki możecie spożyć oczywiście bezpośrednio lub przechować w lodówce do kilku dni. Do wieczornego kieliszka wina lub dobrego piwa – idealne.

170311_DSC2382-1

Składniki na 2 porcje:

  • 2 garści zielonych, drylowanych oliwek
  • ok. 150 g krowiego sera żółtego – np. dobrej jakości goudy
  • garstka orzechów włoskich
  • 1 mały ząbek czosnku
  • kilka listków tymianku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 3-4 łyżki oliwy

Wykonanie:

Oliwki odsącz z zalewy, ser pokrój w niezbyt drobną kostkę, czosnek oraz zioła drobno posiekaj.

Orzechy podpraż na suchej patelni i posiekaj niezbyt drobno.

Wszystkie przygotowane składniki połącz ze sobą i dodaj oliwę. Wymieszaj, schłódź w lodówce i podawaj.

Reklamy

One thought

Dodaj komentarz