Jajka po wiedeńsku

Jajka po wiedeńsku, które jak łatwo się domyślić nic wspólnego z Wiedniem nie mają, nazwę swą zawdzięczają raczej wiedeńskiemu wysublimowaniu i elegancji, do której chciałyby się podpiąć. Czy słusznie? Poniższy przepis to tak naprawdę nieco inaczej podane jajko na miękko. Faktycznie, chyba bardziej elegancko ;-) No i jak to jajka na miękko, klasa sama w sobie. Sam przepis sprzedał mi Bartek, któremu wykwintne śniadanie przygotowywał Dziadek Leszek. Przyznam bez bicia, że sama zupełnie nie znałam takiej metody, a nawet nazwy i przekopując internety doszłam do wniosku, że rzeczywiście przepis nie jest powszechnie znany. A może to jakiś regionalizm, hm?

Wracając do jajek, można je przygotować na dwa sposoby. Pierwszy to wbicie w żaroodporną szklankę jajka i zanurzenie jej w gotującej się wodzie. Cały wic oczywiście w tym, aby białko się ścięło, a zółtko pozostało wciąż płynne. Nie byłoby w tej metodzie oczywiście nic skomplikowanego gdyby nie dobór odpowiedniej szklanki. Jeżeli nie jesteście pewni, czy Wasze szklanki są żaroodporne, lepiej odpuścić tę metodę ze względów bezpieczeństwa. Drugim natomiast sposobem jest klasyczne ugotowanie jajka na miękko, szybkie jego obranie i wrzucenie do gorącej szklanki. Sposób prosty, wymaga jedynie szybkości, aby nasze śniadanie zbytnio nie wystygło. Po szczegóły zapraszam poniżej.

170506_DSC2756-1.jpg

Składniki na 2 porcje:

  • 4 jajka
  • 2 łyżki masła
  • garść posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

W garnku zagotuj wodę.

W tym czasie przygotuj dużą miskę lub garnek i wlej do niego gorącą wodą, do której włóż kolejno szklanki, w których podasz jajka. Chodzi o to, by szklanki były podgrzane. Pamiętaj, aby woda była gorąca, ale nie wrząca.

Do gotującej się wody w garnku włóż bardzo delikatnie jajka, zmniejsz ogień i gotuj 3 minuty. Po tym czasie natychmiast wyjmij jajka z gotującej się wody, delikatnie opłucz pod bieżącą zimną wody, aby odrobinę je schłodzić i szybko obierz. Przełóż jajka do ciepłych szklanek – po dwa na szklankę. Jajka z racji tego, że są na miękko, będą się rozpadały, ale nie należy się tym przejmować.

Na jajka ułóż po łyżce masła, posyp solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Podawaj niezwłocznie ze świeżym pieczywem.

3 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *