Królik to wyjątkowe mięso. Jest bardzo delikatne i kruche, a w smaku przypomina dobrze znanego kurczaka. Ze względu na swoją cenę na pewno nie będzie częstym gościem, przynajmniej na moim stole. Jednak od czasu do czasu, przy ważnej okazji lub świąt, lubię przygotować coś bardziej wykwintnego. Dzisiejszego królika udusiłam w śmietankowym sosie z sezonowymi kurkami. Zamarynowane kawałki królika porządnie obsmażyłam, aby następnie dusił się powoli w delikatnym sosie. Sos powstały z pieczenia jest dosyć rzadki, więc zachęcam do jego zagęszczenia, chociaż oczywiście możecie go zostawić bez niej. Sam smak sosu jest oczywiście obłędny – śmietanka ze świeżymi kurkami i tymiankiem komponuje się znakomicie. Z młodymi ziemniakami, lekką surówką… bardzo polecam.
Składniki na ok. 10 porcji:
- 2,5 kg kawałków królika (z kośćmi)
- 6 ząbków czosnku
- kilkanaście gałązek tymianku
- sól, pieprz
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- kilka łyżek oleju do smażenia
Składniki na sos kurkowy:
- 500 g kurek
- 1 duża cebula
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 łyżki oleju do smażenia
- sól, pieprz
Ewentualnie na zasmażkę do sosu:
- 1 spora łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
Wykonanie:
Rozpocznij od przygotowania sosu. Kurki umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę drobno posiekaj. Podsmaż ją na oleju i dodaj grzybki. Smaż kilka minut aż puszczą wodę i ją odparują. Następnie dodaj śmietankę oraz przyprawy. Gotuj przez chwilę aż całość zgęstnieje. Odstaw.
Mięso umyj, ewentualnie podziel na mniejsze kawałki, osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj go przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem. Odłóż do zamarynowania na minimum 2 godziny.
Po tym czasie na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż zamarynowane kawałki królika na złoto. Jeżeli nie zmieścisz całości na jednej patelni, zrób to partami.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
Zarumienionego królika przełóż do dużej brytfanki, zalej winem i włóż gałązki tymianku. Całość zalej sosem kurkowym, przykryj i włóż do pieca. Duś ok 1,5-2 h aż mięso będzie bardzo miękkie.
Sos powstały podczas pieczenia możesz też zagęścić. W rondlu rozgrzej łyżkę masła, dodaj łyżkę mąki, wymieszaj na gładką zasmażkę i dolej powoli sos. Szybko wymieszaj i zagotuj aż całość zgęstnieje.
Królika podawaj z sosem oraz wybranymi dodatkami – młodymi ziemniaczkami, surówkami.
Pieczony królik jest pyszny :) Ale mi w niczym nie przypomina kurczaka :) Z kurkami musi byc obłędny :)
Heheh dla mnie z kolei to prawie jak kurczak:))
mam pewien problem z królikiem, niezbyt smakuje mi to mięso. Najbardziej przeszkadza mi winny aromat, muszę szukać przepisów bez niego:)
według mnie smakuje bardzo podobnie jak kurczak. W tym przepisie wino możesz spokojnie pominąć. Ja akurat lubię winny posmak, ale wiadomo, nie każdemu odpowiada :-)
Królik i kurki? Jeju… to musiało być obłędnie pyszne!!!!!!!!! :)