Sałatka z pomidorów i chorizo

Genialne rozpoczęcie pomidorowego sezonu. Proste, proste i jeszcze raz proste, ale to właśnie w tej prostocie siła. Absolutnie dojrzałe, słodkie pomidory i obłędna, pikantna kiełbasa chorizo. Nie może być lepiej. Pamiętajcie o porządnym dodatku czosnku i octu sherry. Ta sałatka będzie Wam towarzyszyć przez całe lato!

Inspiracja: Jamie Oliver

170603_DSC3271-9-2.jpg

Składniki na dwie porcje:

  • ok. 150 g surowej kiełbasy chorizo, do smażenia
  • 2 spore dojrzałe pomidory malinowe
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu sherry
  • garść posiekanych listków natki pietruszki lub bazylii
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Pomidory pokrój na większe kawałki. Szalotkę pokrój w piórka. Wybrane zioła drobno posiekaj. Wszystkie powyższe składniki wymieszaj w misce, dopraw oliwą, solą, pieprzem i octem sherry.

Kiełbaskę pokrój na grubsze kawałki i wrzuć na średnio rozgrzaną patelnię. Podsmażaj mieszając co jakiś czas aż kiełbasa wytopi tłuszcz.

W między czasie czosnek posiekaj w plasterki i dodaj do wytopionego z mięsa tłuszczu. Smaż już tylko chwilkę aż czosnek zacznie pachnieć, ale nie przypali się. Zdejmij z ognia. Od razu przelej całość do przygotowanej sałatki i wymieszaj.

Jeżeli z kiełbasy wytopi się znaczna ilość tłuszczu, nie wlewaj całości do sałatki, ale przelej do słoiczka. Przyda się jako marynata np. do kurczaka.

Sałatkę podawaj od razu, ozdobioną dodatkowi listkami świeżych ziół.

One thought

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *