Makaron ryżowy smażony z botwinką

Pyszne, szybkie i zdrowe danie typu stir fry z sezonową botwinką. Przy tego typu daniach najlepiej jest wszystkie składniki uprzednio sobie przygotować, aby następnie wrzucać je na patelnię i szybko mieszając smażyć. Kilka minut i gotowe. Uwielbiam połączenie naszych polskich sezonowych warzyw z azjatyckimi przyprawami i dodatkami. Ze wszystkiego można zrobić doskonałe danie w kilka chwil. Poniższy makaron chętni mogą wzbogacić tofu lub kurczakiem. Wystarczy go dodać przed botwinką i podsmażyć.

170604_DSC3290-9.jpg

Składniki na 2 porcje:

  • 200 g makaronu ryżowego o szerokości 5mm
  • mały pęczek lub pół dużego botwinki z buraczkami
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem, osobno
  • 1 papryczka chilli lub więcej do smaku
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki białego sezamu + odrobinę do podania
  • 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia
  • kilka kropel oleju sezamowego do podania
  • garść kolendry do podania
  • ewentualnie odrobinę wody do podania

Wykonanie:

Makaron namocz przez minimum pół godziny w zimnej wodzie. Po tym czasie odsącz na sitku i odstaw.

Botwinkę umyj, buraczki pokrój w plasterki, liście i łodyżki posiekaj niezbyt drobno.

Imbir, czosnek, cebulkę i chilli drobno posiekaj. Wrzuć je na rozgrzaną patelnię z olejem i chwilę podsmażaj. Następnie dorzuć buraczki oraz botwinkę. Smaż mieszając i dodaj makaron. Szybko wymieszaj z pozostałymi składniki, aby się nie posklejał.

Dodaj sos sojowy, sos ostrygowy i ewentualnie podlej całość odrobiną wody, wymieszaj.

Na końcu dopraw sezamem, olejem sezamowym. Zdejmij z ognia i podawaj z dodatkową ilością sezamu, posiekanym szczypiorkiem i kolendrą.

2 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *