Pyszne, szybkie i zdrowe danie typu stir fry z sezonową botwinką. Przy tego typu daniach najlepiej jest wszystkie składniki uprzednio sobie przygotować, aby następnie wrzucać je na patelnię i szybko mieszając smażyć. Kilka minut i gotowe. Uwielbiam połączenie naszych polskich sezonowych warzyw z azjatyckimi przyprawami i dodatkami. Ze wszystkiego można zrobić doskonałe danie w kilka chwil. Poniższy makaron chętni mogą wzbogacić tofu lub kurczakiem. Wystarczy go dodać przed botwinką i podsmażyć.
Składniki na 2 porcje:
- 200 g makaronu ryżowego o szerokości 5mm
- mały pęczek lub pół dużego botwinki z buraczkami
- kawałek imbiru wielkości kciuka
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem, osobno
- 1 papryczka chilli lub więcej do smaku
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżki białego sezamu + odrobinę do podania
- 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia
- kilka kropel oleju sezamowego do podania
- garść kolendry do podania
- ewentualnie odrobinę wody do podania
Wykonanie:
Makaron namocz przez minimum pół godziny w zimnej wodzie. Po tym czasie odsącz na sitku i odstaw.
Botwinkę umyj, buraczki pokrój w plasterki, liście i łodyżki posiekaj niezbyt drobno.
Imbir, czosnek, cebulkę i chilli drobno posiekaj. Wrzuć je na rozgrzaną patelnię z olejem i chwilę podsmażaj. Następnie dorzuć buraczki oraz botwinkę. Smaż mieszając i dodaj makaron. Szybko wymieszaj z pozostałymi składniki, aby się nie posklejał.
Dodaj sos sojowy, sos ostrygowy i ewentualnie podlej całość odrobiną wody, wymieszaj.
Na końcu dopraw sezamem, olejem sezamowym. Zdejmij z ognia i podawaj z dodatkową ilością sezamu, posiekanym szczypiorkiem i kolendrą.
takiej kombinacji smaków jeszcze nie próbowałam:)
Pyszny pomysł na obiad:)