Conejo al ajillo – królik w sosie czosnkowym

Królik to bardzo wdzięczne mięso smakiem mocno przypominające kurczaka, ale nieco delikatniejsze i szlachetniejsze. Nie wspominając już o hodowli, zgoła bardziej humanitarnej niż biednych kurczaków. Królik jeszcze do niedawna był w zasadzie nie do kupienia dla klasycznego zjadacza chleba, na szczęście supermarkety mocno stanęły na wysokości zadania i królicze mięso staje się coraz bardziej dostępne. I dobrze. Poniższy przepis to bardzo klasyczna hiszpańska wersja, bo właśnie na Półwyspie Iberyjskim królik jest wyjątkowo popularny. Prostota wykonania, kilka podstawowych składników i wykwintny, świąteczny wręcz obiad gotowy. Ważne, aby na początku mięso dobrze obsmażyć, aby nabrało apetycznego koloru, a następnie dusić do miękkości. Mięso powinno być bardzo miękkie i niemalże nie stawiać oporu widelcom. A sam czosneczek, bo to dosłownie oznacza “ajillo”, bohater drugoplanowy, koniecznie należy wrzucić już do wina z bulionem, aby oddał swój niepowtarzalny smak do sosu, a nie przypalił się na suchej patelni. Podawajcie z ziemniaczkami, najlepiej opiekanymi lub puree oraz dużą ilością zielonej sałaty.

170311_DSC2396-9.jpg

Składniki na 4 porcje:

  • ok. 1 kg królika – mogą być różne części
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka warzywnego bulionu
  • 3 duże ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Królika umyj i podziel na części. Możesz pozbyć go kości, ale ja je zostawiam.

Czosnek pokrój w plasterki.

Na dużej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią kawałki królika. Obsmaż je na złoto z obu stron, a następnie wlej wino. Odparuj nieco i dolej bulionu. Dodaj plasterki czosnki tymianek. Zakryj pokrywką i duś na małym ogniu ok. 1 godzinę. W międzyczasie przełóż raz na drugą stronę.

Na końcu dopraw solą i pieprzem. Jeżeli sos będzie za rzadki, delikatnie go zredukuj.

Tak przygotowanego królika podawaj z powstałym sosem i ulubionymi dodatkami, np. pieczonymi ziemniakami, sałatą.

9 thoughts

  1. samo mięso z królika jest smaczne,delikatne,ale przyznaję się bez bicia, coś mi w nim nie pasuje, nie wiem może ta winna marynata? Muszę kiedyś zrobić bez wina. Nie wiem tylko czy też będzie wtedy takie miękkie? Ale białe wino zdecydowanie mi nie smakuje:(

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *