Królik to bardzo wdzięczne mięso smakiem mocno przypominające kurczaka, ale nieco delikatniejsze i szlachetniejsze. Nie wspominając już o hodowli, zgoła bardziej humanitarnej niż biednych kurczaków. Królik jeszcze do niedawna był w zasadzie nie do kupienia dla klasycznego zjadacza chleba, na szczęście supermarkety mocno stanęły na wysokości zadania i królicze mięso staje się coraz bardziej dostępne. I dobrze. Poniższy przepis to bardzo klasyczna hiszpańska wersja, bo właśnie na Półwyspie Iberyjskim królik jest wyjątkowo popularny. Prostota wykonania, kilka podstawowych składników i wykwintny, świąteczny wręcz obiad gotowy. Ważne, aby na początku mięso dobrze obsmażyć, aby nabrało apetycznego koloru, a następnie dusić do miękkości. Mięso powinno być bardzo miękkie i niemalże nie stawiać oporu widelcom. A sam czosneczek, bo to dosłownie oznacza “ajillo”, bohater drugoplanowy, koniecznie należy wrzucić już do wina z bulionem, aby oddał swój niepowtarzalny smak do sosu, a nie przypalił się na suchej patelni. Podawajcie z ziemniaczkami, najlepiej opiekanymi lub puree oraz dużą ilością zielonej sałaty.
Składniki na 4 porcje:
- ok. 1 kg królika – mogą być różne części
- 3 łyżki oliwy
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 1 szklanka warzywnego bulionu
- 3 duże ząbki czosnku
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Królika umyj i podziel na części. Możesz pozbyć go kości, ale ja je zostawiam.
Czosnek pokrój w plasterki.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią kawałki królika. Obsmaż je na złoto z obu stron, a następnie wlej wino. Odparuj nieco i dolej bulionu. Dodaj plasterki czosnki tymianek. Zakryj pokrywką i duś na małym ogniu ok. 1 godzinę. W międzyczasie przełóż raz na drugą stronę.
Na końcu dopraw solą i pieprzem. Jeżeli sos będzie za rzadki, delikatnie go zredukuj.
Tak przygotowanego królika podawaj z powstałym sosem i ulubionymi dodatkami, np. pieczonymi ziemniakami, sałatą.
Ja mam dostęp do, że tak powiem, domowych królików, więc często je przygotowuję, ale nowością jest dla mnie, że to popularne w Hiszpanii mięso :)
Wczoraj jadłam w sosoe pomidorowym, w najbliższym czasie wypróbuję ten przepis :)
zazwyczaj dusze go w śmietanowym sosie… ale warto wypróbowac nowy sposób :)
w śmietanowym to ja z kolei muszę wypróbować :-)
Wygląda bardzo smacznie, królik z tego przepisu na pewno smakuje świetnie :).
Zapisuję przepis, bo nigdy nie robiłam królika :)
Ja tam wolę z winem…zakrapiany króliczek jest delisioso!.
samo mięso z królika jest smaczne,delikatne,ale przyznaję się bez bicia, coś mi w nim nie pasuje, nie wiem może ta winna marynata? Muszę kiedyś zrobić bez wina. Nie wiem tylko czy też będzie wtedy takie miękkie? Ale białe wino zdecydowanie mi nie smakuje:(
spróbuj udusić królika tylko w bulionie. to bardzo delikatne mięso, więc na pewno zmięknie, a nie będziesz czuła winnego posmaku.