Pogácsa – pogacze ziemniaczane – węgierskie bułeczki

Pogacze to na Węgrzech typowa przekąska do piwa czy wina. To takie trochę bułeczki, trochę wytrawne ciastka. Dla mnie jednak najlepiej sprawdzają się jako baza na kanapki. Pogacze mogą zawierać mnóstwo różnych dodatków takich jak twaróg, boczek, cebulka. Te ostatnie na pewno lepiej sprawdzają się w roli przekąski. Te ziemniaczane są wyjątkowo mięciutkie i puszyste no i, jak na ciasto drożdżowe, długo zachowują świeżość. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale i na trzeci dzień są smaczne. Bardzo polecam.

pogacze ziemniaczane

Składniki na 14 bułeczek:

  • 300 g ziemniaków (ok. 3 ziemniaki)
  • 500 g mąki pszennej (ok. 3 szklanki)
  • 2 łyżki smalcu
  • 200 ml mleka
  • 20 g drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1 jajko

Wykonanie:

Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Ostudź, obierz, a następnie przepuść przez praskę.

W garnuszku pogrzej delikatnie mleko, następnie rozpuść w nim drożdże z cukrem. Odstaw na chwilę aż drożdże rozpoczną pracę.

Do ziemniaków wsyp mąkę, sól i dodaj smalec. Zacznij zagniatać i stopniowo dolewaj zaczyn z drożdży. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj je czystą ściereczką i odstaw na ok. 1, 5 h do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto ponownie lekko zagnieć, a następnie rozwałkuj na gruby placek (ok. 2 cm grubości). Tak przygotowane ciasto natnij nożem w kratkę. Za pomocą szklanki (większej lub mniejszej) wycinaj kółka i przekładaj je na blachę. Brzegi szklanki możesz zanurzać w mace, będzie łatwiej wycinać kółka. Resztki ciasta ponownie zagnieć, ponownie natnij i wycinaj bułeczki, aż do wykorzystania całości ciasta.

Gotowe bułeczki posmaruj rozbełtanym jajkiem i daj im jeszcze chwilę na podrośnięcie.

Piecz ok. 20-30 minut aż zrobią się złociste.

Bułeczki możesz podawać jako przekąska do wina lub piwa, ale mogą też stanowić po prostu bazę na kanapki. Dzięki ziemniakom dosyć długo pozostają świeże.

pogacze ziemniaczane

4 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *