Körözött (czyt. kyryzyt) to typowo węgierska pasta z miękkiego owczego serka tehéntúró. Raczej ciężko będzie go u nas kupić, więc w polskich warunkach można go podmienić na całkiem podobną bryndzę. Dodatki to jest typowo węgierskie smaki – dużo słodkiej papryki, kminek, czosnek, cebulka. Bardzo, bardzo smaczna. Dla mnie to taka zimowa wersja twarożku ze szczypiorkiem ;-) Bardzo polecam.
Składniki na miskę pasty (ok. 4 porcje):
- 125 g tehéntúró – czyli węgierskiego miękkiego serka owczego; jest on bardzo podobny do naszej bryndzy, więc można go z powodzeniem zamienić
- 50 g masła
- 1 mała szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
- pół łyżeczki kminku mielonego
- pieprz do smaku
Wykonanie:
Szalotkę i czosnek posiekaj w drobną kostkę.
Ser rozgnieć widelcem razem z masłem, a następnie dodaj śmietanę. Dodaj wszystkie przyprawy oraz warzywa. Wymieszaj.
Podawaj z pieczywem i świeżymi warzywami.
Świetna pasta. Koniecznie do wykorzystania :)
Na pewno zrobię taką pastę : )
koniecznie muszę spróbować:)