Körözött – węgierska pasta z owczego sera i papryki

Körözött (czyt. kyryzyt) to typowo węgierska pasta z miękkiego owczego serka tehéntúró. Raczej ciężko będzie go u nas kupić, więc w polskich warunkach można go podmienić na całkiem podobną bryndzę. Dodatki to jest typowo węgierskie smaki – dużo słodkiej papryki, kminek, czosnek, cebulka. Bardzo, bardzo smaczna. Dla mnie to taka zimowa wersja twarożku ze szczypiorkiem ;-) Bardzo polecam.

PASTA Z BRYNDZY

Składniki na miskę pasty (ok. 4 porcje):

  • 125 g tehéntúró – czyli węgierskiego miękkiego serka owczego; jest on bardzo podobny do naszej bryndzy, więc można go z powodzeniem zamienić
  • 50 g masła
  • 1 mała szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • pół łyżeczki kminku mielonego
  • pieprz do smaku

Wykonanie:

Szalotkę i czosnek posiekaj w drobną kostkę.

Ser rozgnieć widelcem razem z masłem, a następnie dodaj śmietanę. Dodaj wszystkie przyprawy oraz warzywa. Wymieszaj.

Podawaj z pieczywem i świeżymi warzywami.

3 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *