Parmigiana

Uwielbiam kuchnię włoską. Nigdy nie mogę się nadziwić, że ta skromna ilość produktów i ograniczona ilość przypraw tworzy tak wspaniałą całość. Nie po raz pierwszy też powtarzam, że kuchnia włoska to jakość. Najlepszej jakości sery, oliwa, najdojrzalsze pomidory, pachnące zioła. Parmigiana nie wiadomo czy pochodzi z Neapolu czy z Sycylii, ale kto by się o to spierał (no, może sami Włosi). Ja przychylałabym się jednak do sycylijskiej wersji, wszak stamtąd pochodzą najlepsze bakłażany. A sama parmigiana to swoista zapiekanka właśnie z uroczego fioletowego warzywa. Niektórzy też nazywają ją lasagne. Usmażone na oliwie plastry bakłażana przełożone dużą ilością sera, podlane obficie sosem pomidorowym. Klasyczna wersja może być urozmaicona np. mielonym mięsem. Parmigiana smakuje zarówno na ciepło jak i zimno. Nie polecam kroić jej na gorąco – musi nieco ostygnąć, aby zachować pożądany kształt.

_DSC1059-1

Składniki na 6 porcji:

  • 1 kilogram bakłażanów (ok. 2 dużych)
  • 1 kg świeżych, dojrzałych pomidorów lub 2 puszki pomidorów w sosie
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 kulki mozzarelli
  • ok. 100 g parmezanu
  • ok. 1 szklanka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • kilka świeżych listków bazylii

Wykonanie:

Pomidory sparz i pozbądź je skórki. Pokrój na byle jakie kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i podsmaż cebulę z czosnkiem. Dodaj pomidory, wlej wino, odparuj i gotuj pod przykryciem ok 30 minut. Następnie odkrywkę i gotuj do zgęstnienia sosu (u mnie 30 minut). Na końcu dopraw solą i pieprzem, dodaj też kilka porwanych listków bazylii. Uważaj z ilością soli ze względu na sporą zawartość parmezanu w daniu.

Bakłażana pokrój na ok. 0,5 cm plastry, posól i odstaw na sicie na jakieś 15 minut. Następnie spłucz goryczką, która osadziła się na warzywie i osusz ręcznikiem papierowym. Tak przygotowanego bakłażana smaż partami na oliwie, po parę minut aż stanie się miękki i rumiany.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Formę do zapiekania lekko natłuść oliwą. Ułóż pierwszą warstwę bakłażanów, nakładając je na siebie. Ułóż plasterki mozzarelli. Przykryj kolejną warstwą bakłażanów i ponownie ułóż plasterki mozzarelli. Posyp połową parmezanu. Na wierz ułóż ostatnią warstwę bakłażanów i całość zlej sosem pomidorowym. Wierzch posyp resztką parmezanu.

Włóż do pieca i zapiekaj ok. 30 minut.

Po wyciągnięciu, koniecznie odczekaj ok. 30 minut aż zapiekanka zastygnie i o wiele łatwiej ją będzie można pokroić.

 

2 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *