Owoce zapiekane pod puszystym ciastem

Uwielbiam tego typu wypieki. Owoce a nad nimi jakaś forma ciasta. Nie ma możliwości powstania zakalca, a jeżeli chodzi o dobór owoców, ogranicza nas tylko wyobraźnia. Tym razem użyłam karmelizowanych brzoskwiń i lekko kwaskowatych malin. Całość otulona jest maślanym, puszystym ciastem, które rozpływa się w ustach. Nie za słodkie, więc perfekcyjnie pasuje do gałki waniliowych lodów lub porządnego kleksa bitej śmietany. Ciasto-nieciasto smakuje idealnie na ciepło chociaż na zimno nie jest gorsze. Zawsze też można je podgrzać w piekarniku. Można je przygotować zarówno na blasze jak i w indywidualnych kokilkach.

owoce zapiekane pod ciastem

Składniki na 4-6 porcji (u mnie pieczone w foremce o wymiarach 15×25 cm):

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 50 ml mleka
  • 2-3 brzoskwinie
  • 2 garści malin
  • 2 łyżki cukru

Do podania:

  • cukier puder
  • lody waniliowe
  • bita śmietana

Wykonanie:

Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

Brzoskwinie pozbądź skórki i pokrój na niezbyt niezbyt cienkie plasterki. Rozgrzej patelnię, wsyp 2 łyżki zwykłego cukru, skarmelizuj i wrzuć brzoskwinie. Smaż mieszając ok. 5 minut aż się skarmelizują.

Do przygotowanej blaszki lub kokilek nałóż brzoskwinie i maliny.

Mąkę wymieszaj z proszkiem.

W misie utrzyj masło z cukrem pudrem na prawie białą masę. Następnie dodawaj jajka, po każdym dokładnie miksując. Wyłącz mikser i za pomocą łyżki dodaj mąkę z proszkiem i mleko. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto nałóż na owoce, wyrównaj i włóż do pieca. Piecz ok. 30 minut.

Podawaj z wybranymi dodatkami, na ciepło lub zimno.

 

2 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *