Sos miętowy

Sezon grillowy za pasem. Oprócz dobrego mięsa warto zaopatrzyć się w porządną dawkę warzyw i oczywiście sosów. W sklepach znajdziecie wprawdzie całe półki przeróżnych sosów do niemal wszystkiego, ale polecam zerknąć na ich powalające składy. Zamiast gotowca warto zatem przygotować szybki domowy sos. Bardzo lekki i orzeźwiający. Doskonale wręcz pasuje do grillowanych czy też pieczonych mięs, a także warzyw. Zapamiętajcie przepis!

sos miętowy

Składniki na małą miseczkę:

  • 90 g jogurtu naturalnego gęstego
  • garść listków świeżej mięty ogrodowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta cukru
  • szczypta soli i szczypta pieprzu czarnego
  • kilka kulek pieprzu czerwonego

Wykonanie:

Miętę dosyć drobno posiekaj i połącz z jogurtem, sokiem z cytryny, oliwą. Dopraw cukrem, solą i pieprzem. Wymieszaj i schłódź porządnie w lodówce. Podawaj oprószony zgniecionymi kulkami czerwonego pieprzu.

Sos idealnie pasuje do grillowanych lub pieczonych mięs.

Reklamy

9 thoughts

Dodaj komentarz