Sezon grillowy za pasem. Oprócz dobrego mięsa warto zaopatrzyć się w porządną dawkę warzyw i oczywiście sosów. W sklepach znajdziecie wprawdzie całe półki przeróżnych sosów do niemal wszystkiego, ale polecam zerknąć na ich powalające składy. Zamiast gotowca warto zatem przygotować szybki domowy sos. Bardzo lekki i orzeźwiający. Doskonale wręcz pasuje do grillowanych czy też pieczonych mięs, a także warzyw. Zapamiętajcie przepis!
Składniki na małą miseczkę:
- 90 g jogurtu naturalnego gęstego
- garść listków świeżej mięty ogrodowej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta cukru
- szczypta soli i szczypta pieprzu czarnego
- kilka kulek pieprzu czerwonego
Wykonanie:
Miętę dosyć drobno posiekaj i połącz z jogurtem, sokiem z cytryny, oliwą. Dopraw cukrem, solą i pieprzem. Wymieszaj i schłódź porządnie w lodówce. Podawaj oprószony zgniecionymi kulkami czerwonego pieprzu.
Sos idealnie pasuje do grillowanych lub pieczonych mięs.
Świetne zdjęcia i pomysł na sos ;D
Świetny pomysł. Na pewno zrobię taki sos :)
Hmm, brzmi nieziemsko! :D
bardzo lubię sos miętowy, jego smak jest niepowtarzalny ! :)
Na pewno wypróbuję na najbliższym grillu :) Jak pogoda pozwoli to w majówkę :)
robiłam kiedyś podobny,jest smaczny :)
Wspaniały do mięsa !
Kiedyś robiłam do czegoś sos miętowy, a teraz wypróbuję ten przepis : )
muszę go zrobić do pieczeni :)