Litewska sałatka z łososiem i ziemniakami

Kulinarna Litwa to dla mnie przede wszystkim cepeliny. Tłuste, sycące i po prostu bardzo smaczne. Niewiele jednak mogę powiedzieć o innych potrawach kraju naszych sąsiadów. Postanowiłam to zmienić i przygotowałam propozycję, która świetnie wkomponuje się w wielkanocny okres. Mamy rybę, jajka oraz chrzan. Całość tworzy lekką, odrobinę pikantną za sprawą chrzanu i sycącą dzięki ziemniakom sałatkę. Bardzo dobrze sprawdzi się w roli śniadaniowej, ale może też stanowić przekąskę czy też lekki obiad. Zapraszam.

litewska sałatka

Składniki na 4 porcje:

  • 350 g świeżego łososia
  • 4 mniejsze ziemniaki sałatkowe
  • 2 ogórki konserwowe
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka chrzanu
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie i wystudź. Jajka ugotuj na twardo.

Łososia dopraw solą i pieprzem i polej odrobiną soku z cytryny, zawiń w folię aluminiową i włóż do rozgrzanego do 200 stopni pieca na ok. 15 minut. Wystudź, a następnie porwij widelcem na mniejsze kawałki.

W większej misce wymieszaj majonezem z chrzanem i sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Dodaj szczypiorek i ponownie wymieszaj. Następnie dodaj porwanego łososia, pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojonego ogórka. Całość delikatnie wymieszaj. Ozdób pokrojonymi w ósemki jajkami.

Schłódź w lodówce i podawaj.

Reklamy

7 thoughts

  1. Przyznam szczerze,że nie znam tej sałatki, a Litwa to kraj moich dziadków. Będąc tam nie spotkałam się z taką wersją. Są śledziowe z ziemniakami, bo tam raczej naród biedny i łososi się nie jada:)

    1. niestety nie jestem znawczynią kuchni litewskiej i przepis znalazłam w czeluściach internetu. Dobrze, że o tym piszesz, bo bardzo zależy mi na oryginalnych przepisach. Uznajmy więc, że to wariacja na temat litewskiej sałatki :-)

      1. Taka sałatka ze śledziem jest,mój tata ją robił na Wigilię, wedle przepisu babci z Kowna ;) Natomiast o łososiu w ich menu nie słyszałam nigdy. Ale mówiąc szczerze wolę wariację z łososiem;)

Dodaj komentarz