Trufle migdałowo-owsiane

Jak sprawić radość w kilka minut? I przy okazji zaspokoić potrzebę na coś słodkiego? Pralinki oczywiście! Banalnie proste, a jakie pyszne :-) Płatki owsiane, migdały, kwaskowaty dżem i odrobina słodkiego mleczka. Słodka, ale nieco zdrowsza alternatywa. Walentynkowo w kształcie serduszek. Zapraszam!

_DSC0538-3

Składniki na 6-8 pralinek:

  • pół szklanki płatków owsianych – górskich lub drobnomielonych
  • pół szklani płatków migdałowych
  • 2 łyżki kwaskowatego dżemu – malinowego, wiśniowego lub śliwkowego
  • 2 łyżki mleka skondensowanego słodzonego

Wykonanie:

Płatki górskie utrzyj w moździerzu lub zmiel blenderem na drobno, ale nie na mąkę. To samo postąp z migdałami.

DO mieszanki płatków z migdałami dodaj dżem oraz mleko. Wymieszaj, odczekaj kilka minut i ulep trufelki.

Przechowuj w lodówce.

7 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *