Jak sprawić radość w kilka minut? I przy okazji zaspokoić potrzebę na coś słodkiego? Pralinki oczywiście! Banalnie proste, a jakie pyszne :-) Płatki owsiane, migdały, kwaskowaty dżem i odrobina słodkiego mleczka. Słodka, ale nieco zdrowsza alternatywa. Walentynkowo w kształcie serduszek. Zapraszam!
Składniki na 6-8 pralinek:
- pół szklanki płatków owsianych – górskich lub drobnomielonych
- pół szklani płatków migdałowych
- 2 łyżki kwaskowatego dżemu – malinowego, wiśniowego lub śliwkowego
- 2 łyżki mleka skondensowanego słodzonego
Wykonanie:
Płatki górskie utrzyj w moździerzu lub zmiel blenderem na drobno, ale nie na mąkę. To samo postąp z migdałami.
DO mieszanki płatków z migdałami dodaj dżem oraz mleko. Wymieszaj, odczekaj kilka minut i ulep trufelki.
Przechowuj w lodówce.
bajeczne te ciasteczka! :)
pochłonęłabym każdą ilość :D
Kusząca słodycz.
te ciasteczka wyglądają na ideał.. pięknie wykonane, od serca.. cudo! :)
Różowe, romantyczne i pyszne : )
Piękne:)
Fajny kształt! :D