Manakeesh – arabskie chlebki

Uwielbiam pieczywo typu flatbread, które jest niezwykle proste do przygotowania, ciężko je sknocić i wręcz idealnie pasuje do wszelkiego rodzaju past, dipów, sosów… Najlepsza łyżka na świecie :-) Tym razem postanowiłam przygotować arabską wersję płaskich chlebków, które wyróżniają się tym, że są nasmarowane aromatyczną przyprawą zatar. Jeżeli jeszcze jej nie próbowaliście, koniecznie kupcie lub zróbcie własną. Nie zapomnijcie też przygotować mnóstwa aromatycznych past… :-)

arabskie chlebki

Składniki na 4 chlebki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • łyżeczka świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Dodatkowo:

  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki zataru

Wykonanie:

Drożdże rozcieramy z wodą, dodajmy cukier, odstawiamy na chwilę.

Następnie dodajemy sól i mąkę, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Pod koniec wlewamy oliwę. Ciasto nakrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na godzinę do podrośnięcia.

Ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na 4 części i każda z nich rozwałkowujemy na niezbyt cienkie placki (albo po prostu formujemy palcami). Smarujemy oliwą z zatarem i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. pół godziny.

W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.

Wkładamy chlebki do pieca i pieczemy ok. 10-12 minut.

13 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *