Mus czekoladowy

Jednym z najbardziej popularnych portugalskich deserów jest właśnie mus czekoladowy. Bardzo prosty, przyrządzony ze składników, które prawie na pewno macie w domu, no i jak to mus – delikatny, puszysty, w smaku nieco podobny do Ptasiego Mleczka. Oryginalnie przygotowuje się go na bazie gorzkiej czekolady, wówczas też Wasz deser będzie ciemniejszy. Ja tym razem skusiłam się na mleczną, dlatego wyszło bardziej słodko i bardziej jasno ;-) Niemniej jednak obie wersje są fantastyczne, musicie go wypróbować!

mus czekoladowy

Składniki na 4 porcje:

  • 100 g ulubionej czekolady – gorzkiej lub mlecznej
  • 1 łyżka masła
  • 2 większe jajka
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli

Wykonanie:

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (wsyp ją do miski, którą następnie ustaw nad garnkiem z gorącą wodą, tak aby woda nie dotykała miski). Dodaj masło, porządnie wymieszaj i nieco ostudź.

Białka oddziel od żółtek. Żółtka ubij z połową cukru na jasną, puszystą masę. Dodaj do niej partami ostudzoną czekoladę.

Na końcu porządnie ubij białka z odrobiną soli i resztą cukru. Muszą być sztywne i lśniące. Dodawaj je partiami, bardzo powoli do czekoladowej masy, tak aby nie zniszczyć piankowej struktury. Najlepiej najpierw dodaj ze dwie łyżki i mocniej wymieszaj (aby nieco rozrzedzić masę), a następnie resztę dodawaj bardzo powoli i ostrożnie.

Przełóż do szklaneczek lub kokilek i schłódź w lodówce.

Podawaj saute lub z owocami.

 

Reklamy

13 thoughts

Dodaj komentarz