Wytrawne ciasto z kiełbasą i suszonymi śliwkami

Jak tylko rzuciłam hasło, że robię ciasto z kiełbasą, kłamstwem byłoby napisać, że wszyscy dookoła podskoczyli z zachwytu. „Ale jak to ciasto, z kiełbasą?” Więc może lepiej byłoby je nazwać chlebkiem albo po prostu wypiekiem? Oczywiście zwał jak zwał, ale dla mnie nie ma lepszej, piknikowej przekąski niż właśnie takie ciasto. Można je upiec w formie muffinek, babeczek lub po prostu w tradycyjnej keksówce i kroić na grube plastry. Pyszne, sycące, słone od kiełbaski i słodkie od śliwek. Połączenie idealne. Dodatki możecie oczywiście dowolnie modyfikować, dodać żółty ser, ulubione warzywa, orzechy. Do tego kieliszek dobrze schłodzonego prosecco i możemy wyruszyć na piknik!

Inspiracja: Rachel Khoo

wytrawne ciasto

Składniki na ciasto pieczone w małej keksówce:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • spora szczypta pieprzu
  • 4 małe jajka
  • 100 ml mleka
  • 150 ml oliwy lub dobrego oleju
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 mała kiełbaska (u mnie dwie cienkie frankfuterki)
  • mała garść suszonych śliwek

Wykonanie:

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Formę wyłóż papierem do pieczenia.

Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, sól i pieprz.

W drugiej misce ubij trzepaczką jajka, dolej mleko, olej oraz jogurt. Wymieszaj.

Kiełbaskę i śliwki pokrój w drobną kostkę i dorzuć do mąki.

Do miski z jajeczną masą powoli wsypuj zawartość drugiej miski i krótko mieszaj łyżką lub szpatułką, tylko do połączenia składników.

Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem, wstaw do pieca i piecz ok. 40-50 minut.

Ostudź i podawaj.

Reklamy

11 thoughts

  1. O! Ale super :) Wolę takie wytrawne ciasta niż słodkie, więc z chęcią skusiłabym się na jeden, dwa i nawet trzy kawałki :)

Dodaj komentarz