Pasta z mielonego mięsa z winem i miodem

Wydawać by się mogło, że sam pomysł stworzenia pasty z mielonego mięsa jest dosyć dziwny, ale uwierzcie mi, że to miła odmiana do kanapek, a także jako samodzielne danie obiadowe. Zainspirowana hiszpańską pastą z kiełbaski chorizo, postanowiłam zrobić coś na jej wzór, ale z użyciem łatwiej dostępnego mielonego mięsa wieprzowo-wołowego. Dodatek wina, miodu i aromatycznych przypraw tworzy zgraną mieszankę, która, jak dla mnie najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Spróbujcie koniecznie!

pasta z mielonego mięsa

Składniki na 2 porcje:

  • 250 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 1 mała cebulka
  • 2 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżka miodu
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć mięso. Obsmaż je z każdej strony, a następnie dorzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulkę.

Całość dopraw ostra papryką, pieprzem cayenne, liściem laurowym, zielem angielskim. Dolej wino i poczekaj aż odparuje. Na końcu dodaj miód i dopraw solą oraz pieprzem. Poczekaj aż pastą się lekko skarmelizuje, wyłącz źródło ciepła i podawaj. Zarówno na ciepło jak i na zimno.

Reklamy

11 thoughts

Dodaj komentarz