Krem z gruszki i pietruszki

Fantastyczna nazwa i również fantastyczny smak. Słodko-korzenne połączenie, aksamitna struktura i migdały, koniecznie migdały! Chrupiące, słodkie, znakomite. Jeżeli szukacie zupy na przednówek a przy okazji czegoś na poświąteczne oczyszczenie – właśnie znaleźliście.

Inspiracja: http://www.jadlonomia.com/2012/02/zupa-krolow-krem-z-pietruszek-i-gruszki.html

krem z gruszki i pietruszki

Składniki na 4 porcje:

  • 2 duże korzenie pietruszki (ok. 700g)
  • 1 duża gruszka (ok. 300g)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól i pieprz do smaku

Do podania:

  • płatki migdałów

Wykonanie:

Pietruszkę i gruszkę obieramy, kroimy w kostkę. W rondlu rozgrzewamy olej i podsmażamy naszych bohaterów przez 5 minut. Następie zalewamy wodą, doprawiamy tymiankiem, solą, pieprzem i gotujemy ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy mleko, raz jeszcze zagotowujemy, a następnie miksujemy na gładki krem.

Podajemy obficie posypany płatkami migdałów.

Reklamy

16 thoughts

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s