Krem z gruszki i pietruszki

Fantastyczna nazwa i również fantastyczny smak. Słodko-korzenne połączenie, aksamitna struktura i migdały, koniecznie migdały! Chrupiące, słodkie, znakomite. Jeżeli szukacie zupy na przednówek a przy okazji czegoś na poświąteczne oczyszczenie – właśnie znaleźliście.

Inspiracja: http://www.jadlonomia.com/2012/02/zupa-krolow-krem-z-pietruszek-i-gruszki.html

krem z gruszki i pietruszki

Składniki na 4 porcje:

  • 2 duże korzenie pietruszki (ok. 700g)
  • 1 duża gruszka (ok. 300g)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól i pieprz do smaku

Do podania:

  • płatki migdałów

Wykonanie:

Pietruszkę i gruszkę obieramy, kroimy w kostkę. W rondlu rozgrzewamy olej i podsmażamy naszych bohaterów przez 5 minut. Następie zalewamy wodą, doprawiamy tymiankiem, solą, pieprzem i gotujemy ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy mleko, raz jeszcze zagotowujemy, a następnie miksujemy na gładki krem.

Podajemy obficie posypany płatkami migdałów.

Reklamy

16 thoughts

  1. Jakie fajne połączenie smaku z gruszką. Bardzo lubię takie niecodzienne rozwiązania i gruszkę uwielbiam w wersji wytrawnej :-)

  2. Zjadłabym z wielkim apetytem, zwłaszcza, że dawno zupy nie jadłam (oprócz żuru :)

  3. Oryginalne smaki, takiej zupy nie jadłam, ale tak kusi, że coś czuję,że na jednej porcji bym nie poprzestała :)

Dodaj komentarz