Tagine z kurczakiem z kiszonymi cytrynami

Tagine z kurczakiem i kiszonymi cytrynami to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni marokańskiej. Sam tagine czy tajine to rodzaj stożkowatego naczynia do zapiekania, najczęściej glinianego. Dzięki swojej konstrukcji i powolnemu gotowaniu potrawa zyskuje niesamowity głęboki aromat. Kurczak i marokańska kiszona cytryna to bardzo udane połączenie, które definitywnie kojarzy mi się z gorącym Maroko.

Poniższe danie oczywiście najlepiej przygotować w naczyniu tagine, ale jeżeli (jeszcze :-)) takiego nie posiadacie, do przygotowania nada się głęboka brytfanka czy inne żaroodporne naczynie.

Same kiszone cytryny to trochę jak u nas kwaszone ogórki. Po prostu niezbędne w każdej kuchni :-) Z kiszonymi cytrynami znajdziecie tagine, sałatki i wiele innych potraw kuchni tej części świata. Same w sobie są kwaśno-słone, czasami mogą być delikatnie gorzkawe i nadają fenomenalnego smaku daniom. Zaopatrzyć się w nie można w sklepach z orientalną żywnością (w przepisie podsyłam sprawdzony sklep) lub zrobić je samemu. To nic trudnego, jednak jak nasze ogórki, wymagają czasu.

tagine z kurczakiem i kiszonymi cytrynami:

Składniki na 4 porcje tagine z kurczakiem i kiszonymi cytrynami:

  • ok. 800 g kurczaka – ja lubię podudzia lub udka, są soczyste i smaczniejsze

Na marynatę do kurczaka:

  • 1 łyżka imbiru w proszku
  • 1 łyżka kurkumy w proszku
  • 1 łyżeczka zmielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • kilka łyżek oliwy

Dodatkowo:

  • 1 kiszona cytryna
  • garść zielonych oliwek
  • garść czarnych oliwek
  • 3 cebule szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 garści posiekanej świeżej kolendry
  • 400 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • kilka łyżek oleju lub oliwy

 Do podania:

  • marokański chleb, np. khobz
  • posiekana świeża kolendra

tagine z kurczakiem i kiszonymi cytrynami:

Wykonanie:

Kurczaka natrzyj wszystkimi przyprawami i oliwą i zostaw do marynowania na minimum 2 h, ale najlepiej np. na całą noc.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

Czosnek obierz i posiekaj w plastry. Szalotki obierz i pokrój na ćwiartki. Kiszoną cytrynę drobno posiekaj.

Na patelni rozgrzej mocno olej lub oliwę i obsmaż z obu stron zamarynowanego kurczaka. Smażenie rozpocznij od strony skóry, aby wytopił się z niej tłuszcz. Kurczak ma ładnie zbrązowieć. Pod sam koniec wrzuć szalotki i jeszcze chwilę podsmaż.

Do tagine lub innego żaroodpornego naczynia wrzuć usmażonego kurczaka z szalotkami całym wytopionym tłuszczem. Dorzuć czosnek, cytryny, oliwki, posiekaną świeżą kolendrę i całość zalej bulionem. Przykryj i włóż do pieca. Duś ok. 1,5 h.

Tagine z kurczakiem i kiszonymi cytrynami podawaj najlepiej z marokańskim chlebkiem oraz świeżą kolendrą, czyszcząc nim aromatyczny sosik.

16 thoughts

  1. Jeszcze nie próbowałam kiszonych cytryn. Noszę się z ich zrobieniem już jakiś czas. mam fajny przepis, ale ostatnio cienko u mnie z czasem :(

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.