Tagine z kurczaka z kiszonymi cytrynami

Tagine to rodzaj marokańskiego naczynia do zapiekania. Danie, które z nań powstaje, również nazywane tagine, to prawdziwa eksplozja smaków i aromatów. Soczyste mięso z warzywami zatopione w genialnym sosie, tradycyjnie podawane na dobrze doprawionym kuskusie. Niech nie dziwi Was dodatek kiszonych cytryn, które w Maroko są tak popularne jak u nas kiszone ogórki. Kwaśno-słone nadają daniu niecodzienny charakter. W Polsce bardzo trudno je kupić (ja kupiłam je w marokańskiej knajpie), ale bardzo łatwo zrobić (jeżeli kiedykolwiek kisiliście ogórki). Zaopatrzcie się jeszcze w dobrej jakości kurczaka i do dzieła!

Inspiracja: Jamie Olivier

tagine

Składniki na 6 porcji:

  • 1,5 kg kurczaka (ćwiartki, udka, piersi)
  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • pół łyżki kuminu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 kiszone cytryny
  • 2 pomidory
  • garść zielonych oliwek (najlepiej dużych)
  • 4 cebule szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 garści liści kolendry
  • 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego

 Do podania:

  • kasza kuskus
  • bulion warzywny
  • liście kolendry
  • garstka namoczonych we wrzątku rodzynek

 Wykonanie:

Kurczaka nacieramy przyprawami i oliwą, pozostawiamy do zamarynowania na kilka godzin.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Cebule i czosnek obieramy. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w dużą kostkę. Cytryny siekamy w drobną kostkę.

Patelnię rozgrzewamy i układamy na niej zamarynowane kawałki kurczaka. Dodajemy cebulę i czosnek. Całość podsmażamy kilka minut, a następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia. Dodajemy pomidory, cytryny, posiekaną z grubsza kolendrę, oliwki. Zalewamy bulionem, przykrywamy i wkładamy do piekarnika na 1,5 godziny.

Pod koniec pieczenia, kuskus zalewamy bulionem, przykrywamy. Po kilku minutach odrywamy, mieszamy, łączymy z rodzynkami i posiekaną kolendrą.

Podajemy z tagine.

Reklamy

16 thoughts

  1. Jeszcze nie próbowałam kiszonych cytryn. Noszę się z ich zrobieniem już jakiś czas. mam fajny przepis, ale ostatnio cienko u mnie z czasem :(

    Lubię to

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s