Quiche Lorraine – kisz lotaryński

Kuchnia francuska kojarzy się z elegancką, wykwintną i niedostępną dla zwykłych śmiertelników. Pełna skomplikowanych i wyrafinowanych składników. Ale zapominamy, że kuchnia francuska to też kuchnia prosta, pełna łato dostępnych składników. Ot chociażby takich jak cebula. Bo cebula we Francji to warzywo wszędobylskie. A co powiecie na taką tartę lotaryńską, a konkretnie quiche – kilka prostych składników, wręcz wiejskich. Danie szybkie, proste, a zachwycające smakiem. Szczególnie w te, mam nadzieję, ostatnie zimowe dni. Niezwykle popularny we Francji placek, dostępny w każdym bistro czy piekarni. Jeżeli nie wybieracie się w najbliższych dniach do Francji, warto upiec w domu.

Inspiracja: Julia Child

quiche lorraine

Składniki na tartę pieczoną  blasze o średnicy 30 cm:

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej (u mnie 1 szklanka mąki pszennej i 1 szklanka pszennych otrębów)
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki soli
  • ¼ szklanki zimnej wody

Składniki na nadzienie:

  • 300 g boczku
  • 2 duże jajka
  • 200 g śmietany 18%
  • spora szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą, szybko zagniatamy w kulkę. Owijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na kształt formy, do której go przenosimy. Wciskamy i porządnie nakłuwamy widelcem. Wkładamy do pieca na 10 minut, aby się wstępnie podpiekło.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Boczek kroimy w większą kostkę i podsmażamy na suchej patelni. Wylewamy tłuszcz i układamy boczek na podpieczonym spodzie.

W misce rozkłuwamy jajka razem ze śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Mieszamy i zalewamy tartę.

 Wkładamy do pieca na 30 minut.

Podajemy na ciepło lub zimno.

18 thoughts

  1. Podobną widziałam w TV jak przygotowywała Rachel Khoo;)) Ja przepadam za francuską szalotką;)) Tarta wypasiona, mega kaloryczna i co tu zrobić w takim przypadku, że tłuste zawsze musi być smaczne:)) Nie wytrzymałabym i skusiłabym się na pewno:))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *