Krewetki z sosie pomarańczowym

Walentynki to nie tylko kiczowate gadżety i wszędobylskie serduszka. Wszak przez żołądek do serca, więc w ten dzień powinniśmy zadbać o odpowiednią porcję afrodyzjaków ;-) Perfekcyjny przepis na walentynki to dla mnie przede wszystkim przepis szybki, niewymagający, niebrudzący i oczywiście efektowny i obłędnie smaczny. Taki jak te krewetki. Zrobicie je w 20 minut, a wrażenia smakowe pozostaną na długo.

Inspiracja: http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/krewetki/krewetki_po_tajsku/przepis.html

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g surowych, obranych krewetek 31/40 lub 16/20
  • sok z dwóch dużych pomarańczy
  • sok z 2 limonek
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 cm kawałek świeżego imbiru
  • 2 pałki trawy cytrynowej
  • 1 papryczka chilli
  • 1 cebulka szalotka
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • pół świeżego lub puszka ananasa
  • garść tajskiej kolendry

Wykonanie:

Krewetki oczyszczamy, płuczemy zimną wodą, odsączamy. Ananasa kroimy w większą kostkę.

Wyciskamy sok z owoców i przelewamy przez drobne sitko, aby pozbyć się ewentualnych błonek. Sok z owoców mieszamy z sosem rybnym cukrem i mąką.

Czosnek, cebulę, imbir obieramy i drobno siekamy. Trawę cytrynową obijamy tępą stroną noża. Papryczkę chilli również drobno siekamy.

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy posiekane warzywa razem z trawą cytrynową. Po minucie wrzucamy krewetki i obsmażamy je ok. 2 minut. Wrzucamy ananasa i całość zalewamy sosem. Mieszamy i gotujemy chwilę do zgęstnienia. Ściągamy z ognia.

Podajemy posypane kolendrą, najlepiej z ryżem jaśminowym.

Reklamy

13 thoughts

  1. Już chyba od roku mówię sobie, że wreszcie spróbuję przekonać się do krewetek. Postanowiłam, że zrobię je sobie sama, w domu, żeby nie trafić na jakiś kupny badziew, ale wciąż nie mogę się zdecydować na żaden przepis. Może właśnie Twój? Gdyby jednak nie smakowały, to przynajmniej nie spędzę pół dnia w kuchni ;)

    Lubię to

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s