Czekoladki z wiśniami

Szybkie czekoladki, które wykonacie bez specjalistycznych sprzętów i termometrów. Rozpływają się w ustach. Słodycz przełamana kwaskowatą wiśnią i zwieńczona migdałem. Przepyszne.

Składniki na ok. 20 czekoladek:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
  • pół szklanki mleka skondensowanego słodzonego
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
  • 100 g wiśni kandyzowanych lub suszonych
  • garść płatków migdałowych

Wykonanie:

W garnuszku umieścić połamaną czekoladę z mlekiem i masłem. Podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając do  rozpuszczenia i zgęstnienia masy. Na końcu dodać sól oraz wiśnie. Wymieszać i całość przelać do wyłożonej folią aluminiową formy-keksówki. Wygładzić powierzchnię, przykryć folią i wystudzić. Następnie przełożyć do lodówki lub zamrażarki do całkowitego stężenia masy.

Kroić w małe kwadraciki. Ozdobić płatkami migdałowymi.

Przechowywać w lodówce.

Propozycja bierze udział w —>

Pralinki, trufelki, czekoladki...

 

konkurs_czeko

Reklamy

14 thoughts

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s