Bajaderki na mleku skondensowanym

Jak upiec dwie pieczenie na jednym ogniu? A do tego nie napracować się i spokojnie ułożyć fryzurę na sylwestrową noc? Przygotować trufelki! Resztki ciast pozostałych ze Świąt, na które nie ma już amatorów wymieszać z kilkoma składnikami i wyczarować pyszną i szybką przekąskę na sylwestrową zabawę. Nic się nie zmarnuje, a nieświeże ciasta zamienią się ponownie w pyszne łakocie. Możecie je dowolnie modyfikować, dodać posiekane orzechy, chlust ulubionego alkoholu, obtoczyć w wytrawnym kakao lub słodkim cukrze pudrze. Mleko skondensowane nadaje trufelkom fajnej konsystencji i odpowiedniej słodyczy, nie przeciążając tak jak masło. Pyszne, szybkie, ekonomiczne i słodkie :-)

Korzystając z okazji, życzę moim wspaniałym Czytelnikom wspaniałego roku 2015, pełnego kreatywnych pomysłów, zrealizowanych planów i wielu udanych wypieków i nie tylko :-) Dziękuję za ten rok i mam nadzieję, że nadchodzący będzie jeszcze lepszy!

Składniki na ok. 25 bajaderek:

  • 250 g suchych ciast – mogą być wszelakie biszkopty, ciasta kruche, drożdżowe, ucierane, byleby bez masy i galaretki; można dopełnić herbatnikami lub innymi suchymi ciasteczkami
  • 3/4 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 szklanka wiórków kokosowych

Wykonanie:

Ciasta kruszymy w rękach lub za pomocą blendera – nie na piasek, mogą zostać większe kawałki. Dodajemy mleko, kakao i pół szklanki wiórków. Mieszamy. Masę odstawiamy do lodówki, aby zgęstniała i łatwiej było formować kuleczki.

Następnie ze zgęstniałej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy dodatkowo w pozostałych wiórkach kokosowych. Gotowe bajaderki ponownie wkładamy do lodówki, aby raz jeszcze stężały. Jeżeli mają przetrwać dłuższy czas, trzymamy w lodówce.

Reklamy

11 thoughts

Dodaj komentarz