Piernik na ciemnym piwie

Dzisiaj dla odmiany bardzo łatwy piernik do zrobienia na ostatnią chwilę. Nie znaczy to oczywiście, że gorszy! Przyjemnie wilgotny, aromatyczny, po prostu pyszny. Możecie go przełożyć śliwkowym powidłem albo polać czekoladą. Ja wolę kroić kromeczki i smarować je grubo dżemem ;-) Nie obawiajcie się dodatku piwa, to ciasto mogą jeść zarówno kierowcy jak i dzieci ;-)

Inspiracja: http://www.mojewypieki.com/post/piernik-na-guinnessie

Składniki na piernik pieczony w keksówce o wymiarach 12×25 cm:

  • 160 ml ciemnego piwa (u mnie ciemne piwo czekoladowe)
  • 260 g (1, 5 szklanki) mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki imbiru mielonego
  • szczypta pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 duże jajka
  • 110 g (pół szklanki) cukru
  • 150 ml miodu
  • 180 ml oleju roślinnego

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Piwo zagotować, odstawić.

Mąkę połączyć z kakao, sodą, imbirem, pieprzem i cynamonem.

Jajka ubić z cukrem, miodem i olejem na gładką masę. Dodawać do niej na przemian po trochu piwa i mąki z przyprawami. Mieszać łyżką tylko do połączenia się składników.

Masę przelać do przygotowanej formy i piec ok. 55 minut. Wystudzić i jeść :-)

Reklamy

14 thoughts

Dodaj komentarz