Dip z awokado

Nie lubię awokado samego w sobie. Nie powala smakiem, ale stanowi idealną wręcz bazę do past i dipów. Ten przypomina nieco guacamole, ale jest bardziej wyrazisty. Do kanapek, warzyw czy nachosów. Pamiętajcie, że awokado musi być bardzo dojrzałe, ma być miękkie i maślane. Samą pastę najlepiej zjeść od razu albo przechowywać z wetkniętą weń pestką z awokado, zapobiegnie to ciemnieniu dipu. Pyszności :-)

dip z awokado

Składniki na miskę dipu:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • pół papryczki chilli
  • sok z połowy cytryny
  • pół łyżeczki kuminu
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • kilka gałązek świeżej kolendry

Wykonanie:

Awokado przepoławiamy, usuwamy pestkę i łyżką wydrążamy miąższ. Jeżeli awokado jest odpowiednio dojrzałe, ta czynność nie sprawi nam żadnego kłopotu.

Do miąższu z awokado dodajemy sok z cytryny, oliwę, sól i kmin. Obrany i posiekany drobno czosnek, posiekaną papryczkę i kolendrę.

Całość rozgniatamy widelcem i mieszamy na niezbyt gładką pastę.

Gotowe.

Reklamy

14 thoughts

Dodaj komentarz