Tarta alzacka z jabłkami

Przepadam za ciastami z jabłkami. Uwielbiam klasyczne szarlotki, z dużą ilością kwaskowatych jabłek i cienką warstwą słodkiego ciasta. W sezonie letnim rzadko jednak sięgam po jabłka, korzystając z sezonowych truskawek, malin, jagód, czy jeżyn. Ale jesienią znowu powracam do rodzimych owoców, zajadając się nimi głównie na surowo. Tym razem sezon jabłkowy rozpoczęłam tartą z francuskiej Alzacji. Kruchy, maślany spód wypełniony aksamitnym, jogurtowym krem z dużą ilością jabłek. Bardzo prosta, nieskomplikowana tarta. Nie może się nie udać! Pyszna zarówno na ciepło jak i po schłodzeniu. Cudna.

Inspiracja: http://whiteplate.com/2010/04/alzacka-tarta-z-jablkami/

Składniki na 1 tartę:

Składniki na ciasto:

  • 100 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 2 jabłka
  • 150 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru pudru
  • pół łyżki cukru z prawdziwą wanilią (lub łyżka esencji waniliowej)
  • 50 g (1/3 szklanki) mąki pszennej

Wykonanie:

Składniki na ciasto, czyli masło, mąkę, jajko i sól szybko łączymy ze sobą, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na przynajmniej godzinę.

Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę do tarty smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy na szerokość formy, przekładamy i wyrównujemy. Nakłuwamy w kilkunastu miejscach widelcem i wkładamy do piekarnika na 10 minut, aby się podpiekło.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy i wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy w dosyć cienkie plasterki.

Jajka miksujemy z jogurtem, cukrem, wanilią i mąką do uzyskania gładkiej masy – zajmie to kilka sekund.

Podpieczoną tartę wyciągamy z piekarnika. Układamy na niej w okrąg plasterki jabłek i całość zalewamy jogurtową masą. Ponownie wkładamy do piekarnika na 40 minut.

Tartę kroimy po ostygnięciu, aby masa nie mogła się rozlać. Podajemy posypaną cukrem pudrem.

Reklamy

13 thoughts

Dodaj komentarz