Pesto z liści rzodkiewki

Jeszcze do niedawna jedzenie liści rzodkiewki byłoby dla mnie pomysłem szalonym. Dzisiaj po prostu uśmiecham się pod nosem. Kolejny produkt, który zamiast wyrzucać, można zjeść. Na przykład w formie pesto, którym można posmarować kanapki czy zrobić ekspresowy obiad. Rzodkiewki do twarożku, liście do pesto!

Składniki na ok. 0,5 szklanki pesto:

  • pęczek liści rzodkiewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3-4 łyżki orzechów włoskich
  • 30 g twardego sera typu parmezan, grana padano, parmigiano reggiano
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Liście rzodkiewki myjemy i suszymy. Ząbek czosnku obieramy. Orzechy podprażamy na suchej patelni.

Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu i blendujemy na gładką pastę.

Gotowe!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s