Pesto z liści rzodkiewki

Jeszcze do niedawna jedzenie liści rzodkiewki byłoby dla mnie pomysłem szalonym. Dzisiaj po prostu uśmiecham się pod nosem. Kolejny produkt, który zamiast wyrzucać, można zjeść. Na przykład w formie pesto, którym można posmarować kanapki czy zrobić ekspresowy obiad. Rzodkiewki do twarożku, liście do pesto!

Składniki na ok. 0,5 szklanki pesto:

  • pęczek liści rzodkiewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3-4 łyżki orzechów włoskich
  • 30 g twardego sera typu parmezan, grana padano, parmigiano reggiano
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Liście rzodkiewki myjemy i suszymy. Ząbek czosnku obieramy. Orzechy podprażamy na suchej patelni.

Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu i blendujemy na gładką pastę.

Gotowe!

Reklamy

Dodaj komentarz