Jeszcze do niedawna jedzenie liści rzodkiewki byłoby dla mnie pomysłem szalonym. Dzisiaj po prostu uśmiecham się pod nosem. Kolejny produkt, który zamiast wyrzucać, można zjeść. Na przykład w formie pesto, którym można posmarować kanapki czy zrobić ekspresowy obiad. Rzodkiewki do twarożku, liście do pesto!
Składniki na ok. 0,5 szklanki pesto:
- pęczek liści rzodkiewki
- 1 ząbek czosnku
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 3-4 łyżki orzechów włoskich
- 30 g twardego sera typu parmezan, grana padano, parmigiano reggiano
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Liście rzodkiewki myjemy i suszymy. Ząbek czosnku obieramy. Orzechy podprażamy na suchej patelni.
Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu i blendujemy na gładką pastę.
Gotowe!