Nachos – meksykańskie chipsy kukurydziane

Przepadam za wszelkiego rodzaju przekąskami. W domu przed dobrym filmem czy w ciepłe dni na spacerze, pikniku. Lubię robić domowe chipsy i frytki, ale dziś proponuję Wam znacznie zdrowsza przekąskę, nie ustępującą w smaku chipsom. Meksykańskie nachos to rodzaj chipsów zrobionych z tortilli, tradycyjnie podawane z żółtym serem i papryczkami jalapeno. Idealne do piwa. Ich dużą zaletą jest szybkość wykonania i uniknięcie smażenia w głębokim tłuszczu. Zamiast tego chrupki prażymy na suchej patelni. Im cieńsze będą Wasze nachosy, tym bardziej będą kruche. Możecie zrobić ich „czystą” wersję i posypać przyprawami wedle uznania już po prażeniu bądź przyprawy dodać już do ciasta. Mi smakowałam bardziej wersja druga. Polecam na nadchodząca majówkę!

Składniki na miskę nachosów:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 4-5 łyżek oliwy bądź oleju (a najlepiej smalcu)
  • 1 łyżeczka soli
  • pół szklanki bardzo ciepłej wody
  • ulubione przyprawy: ostra papryka, słodka papryka, oregano, bazylia, zioła prowansalskie – ewentualnie

Do podania:

  • twardy żółty ser (np. parmezan, grana padano, old Holland)
  • papryczki jalapeno
  • ulubiony sos

Wykonanie:

Wszystkie składniki łączmy ze sobą w misce i lepimy z nich kulę. Jeżeli masa jest za sucha, możemy dodać dodatkowo 2-3 łyżki wody. Powstałą kulę dzielimy na dwie części, stolnicę podsypujemy mąką i każdą część rozwałkowujemy cienko na kształt prostokąta. Najlepiej aby ciasto było jak najcieńsze, wtedy nachosy będą chrupiące.
Większą patelnię z nieprzywierającym dnem rozgrzewamy na średnim ogniu.
Rozwałkowane ciasto dzielimy na poziome pasy o szerokości ok. 3-4 cm. Następnie z pasów wycinamy kwadraty, a z nich, dzieląc każdy kwadrat po przekątnej na pół – trójkąty, tak jak na zdjęciu poniżej.

Tak przygotowane trójkąciki układamy ostrożnie na rozgrzanej patelni i prażymy je z każdej strony po ok. 2-3 minuty. Nachosy mają się przyrumienić i urosnąć, ale nie przypalić.

Tak przygotowane nachosy możemy jeszcze dodatkowo dosuszyć w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni – ok. 5 minut. Będą jeszcze bardziej chrupiące.

Gotowe chrupki podajemy bądź same, bądź dodatkowo posypane ulubionymi przyprawami lub, w wersji na bogato, oprószone startym żółtym serem i papryczkami, a następnie zapieczone ok. 5 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Pyszności!

nachosy

propozycja bierze udział w akcji —>
Zdrowe fingerfood

Reklamy

Jedna myśl

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s