Tabbouleh – orzeźwiająca sałatka na bazie natki pietruszki

Klasyczna libańska sałatka, chociaż generalnie zadomowiła się w szeroko rozumianej kuchni arabskiej. Jeżeli nie lubisz natki pietruszki – pomiń ten przepis albo to właśnie on sprawi, że ją pokochasz. W ciepły, letni dzień nie ma dla mnie nic lepszego niż solidna porcja tego dania. Orzeźwiająca, rześka, sycąca i przy tym lekka – dla mnie ideał sałaty. Może stanowić osobne danie, ale częściej jest dodatkiem – do mięsa, ryby, falafela. Wbrew naszym przyzwyczajeniom, gdzie sałatka na bazie kaszy oznacza jej minimum 50% udział, tutaj mamy jedynie dodatek. Parę łyżek na zespolenie całości. Główną rolę grają tu zioła, a prima baleriną jest natka pietruszki. Nie ma tabbouleh bez jej udziału, nie ma. Nietypowe dla naszej kultury jest przygotowanie też samej kaszy. Nie gotuje się jej, nie zalewa wrzątkiem – pęcznieje pod wpływem soków z sałatki – soku z cytryny, oliwy, soku z pomidora. Dlatego właśnie jej smak jest pełen aromatu, a nie mdły i nijaki. Sama kasza to zaś pszenny bulgur. Często proponuje się jego zamianę na łatwiej dostępny kuskus, ale to już nie to samo. Spotkałam się też z wersjami z dodatkiem ogórka czy papryki. Nie jest to błąd, śmiało możecie wkroić i te warzywa. No i czas. Najlepiej przygotować tę sałatkę wieczorem, aby przez noc kasza mogła napęcznieć, a całość przejść aromatami. Polecam na lato, ze świeżymi warzywami i pachnącymi ziołami.

tabbouleh

Składniki na 2 porcje:

  • 6 łyżek drobnej kaszy bulgur
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 większe, dosyć twarde pomidory
  • 1 cebula dymka ze szczypiorkiem
  • bardzo duży pęczek natki pietruszki
  • pół pęczka kolendry
  • pół pęczka mięty
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Kaszę zalej sokiem z cytryny i oliwą. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

Pomidora ze skórą i cebulkę pokrój w drobną kostkę. Wszystkie zioła drobno posiekaj.  Dodaj do kaszy. Wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin aż kasza wsiąknie wszystkie soki i napęcznieje.

Podawaj schłodzone.

Reklamy

4 thoughts

  1. Taki przepis przyda mi się do zagospodarowania całych połaci natki pietruszki z działki :) Bardzo lubię pietruszkę, więc taka sałatka by mi smakowała:)

Dodaj komentarz